Cum explică specialiștii decizia OMV de a amâna exploatarea gazelor din Marea Neagră

Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2018 20:02
Data publicarii: Joi 25 Octombrie 2018 18:08
Categorie: Financiar

Șeful grupului austriac OMV, a anunțat că amână pentru anul viitor, decizia de a exploata sau nu gazele din Marea Neagră.

El și-a motivat decizia, afirmând că parlamentul și guvernul României au întârziat prea mult cu finalizarea legislației în domeniu. Este prima reacţie importantă a uneia dintre companiile interesate de zăcămintele de gaze de aproape 200 de miliarde de metri cubi ale Marii Negre. Investiția s-ar ridica la un miliard de euro a mai spus oficialul OMV. Parlamentul a votat miercuri legea off-shore care trebuie să fie promulgată de Președinte pentru a intra în vigoare.

Directorul general de la OMV, Rainer Seele a anunțat că grupul austriac a hotărât să amâne pentru anul următor decizia de investiţie în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Anunțul vine după ce Parlamentul a reușit să voteze actul normativ. Potrivit legii, companiile care vor să scoată şi să vândă gazele din Marea Neagră au obligaţia de a comercializa minimum 50% din cantitatea extrasă anual, pe piaţa românească.

"Suntem foarte îngrijoraţi de faptul că vom fi restricţionaţi în vânzarea gazelor. Libertatea de vânzare a gazelor este foarte importantă", a spus şeful OMV, care a mai declarat că trebuie să evalueze condiţiile pentru aceasta investiţie de un miliard de dolari.

Primele efecte s-au văzut imediat la bursă, unde atât OMV Petrom cât şi Romgaz şi Transgaz au avut pierderi. Specialiștii susțin că pericolul de a goni investitorii există.

Telefon Radu Dudău, analist: "Nu am impresia că reprezentanţii statului român au înţeles cu adevărat care sunt practicile internaţionale şi care sunt cu adevărat factorii care contează în luarea unei decizii de investiţie. Da, există un risc real să nu putem realiza acest proiect. E de dorit ca această lege să fie ajustata până când statul poate să încheie un acord pe termen lung de tip win-win cu investitorii."

Anunţul OMV vine după câteva luni de discuții controversate și tensionate între reprezentanții companiilor și politicieni, dar și după contre între partidele parlamentare pe tema prevederilor din noua lege Off-Shore.

Două companii, ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Pe de altă parte, specialiştii Autorităţii pentru Resurse Minerale spun că ar fi vorba despre 200 de miliarde de metri cubi. Rezervele de gaze se află la peste 2 kilometri adâncime, în platoul continental al Marii Negre. Potrivit unui raport făcut de Deloitte, gazele ar putea aduce peste 26 de miliarde de dolari bugetului de stat până în 2040.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Prima reacţie după legea offshore. O mare companie îşi amână investiţiile în România
Prima reacţie după legea offshore. O mare companie îşi amână investiţiile în România
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Bon fiscal, loteria bonurilor
Loteria Bonurilor 18 noiembrie 2018. Bonurile câștigătoare pe luna octombrie
Soluția firmelor pentru lipsa de personal: roboți sau angajați instruiți de la zero
Ce rating a primit România, după ultimele măsuri ale Guvernului. Deficitul va continua să crească
Ce spun angajatorii străini despre IT-iștii români: "Toată lumea vrea să-i angajeze"
“Tu ești viitorul!” Metoda investigației sau cum să înveți fizică întrebându-te la ce-ți folosește
BCE evaluează băncile din Bulgaria. Țara vecină, gata să adopte euro
Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Decizie radicală la KFC, Pizza Hut şi Taco Bell din România. Ce schimbă din 2019
Chiriile din Alba Iulia au urcat la cifre astronomice odată cu apropierea Zilei Naționale
“Tu ești viitorul!” Întâlnire cu “creatorii” de roboți, tinerii care îndrăznesc să creadă că vor schimba lumea
Black Friday la Blue Air și Wizz Air. Cu cât sunt reduse prețurile la biletele de avion
Dobânzi mai mici și garanții de stat pentru credite. Ce propune Consiliul Concurenței