Prima reacţie după legea offshore. O mare companie îşi amână investiţiile în România
OMV a anunaţat că va amâna pe 2019 decizia privind o investiţie în proiectul său offshore din Marea Neagră
Grupul energetic austriac OMV a hotărât să amâne, pentru anul următor, decizia de investiţie în proiectul său offshore din Marea Neagră din cauză că Guvernul României a avut nevoie de o durată prea mare de timp pentru a pune la punct cadrul de reglementare, a declarat miercuri seara directorul general de la OMV, Rainer Seele, transmite Reuters.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.
La începutul lunii trecute, directorul responsabil pentru operaţiunile de upstream de la OMV, Johann Pleininger, declara că la scurt timp după ce România va pune la punct un cadru de reglementare acceptabil pentru proiectul său de explorare din Marea Neagră, grupul OMV va putea da undă verde pentru o investiţie în valoare de un miliard de euro.
Miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul legii offshore. Proiectul prevede că sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special, utilizat pentru finanţarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemului naţional de transport gaze naturale, precum şi pentru finanţarea altor investiţii. Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, un amendament al PNL la proiectul legii offshore potrivit căruia titularilor acordurilor petroliere aflate în curs de executare li se aplică regimul fiscal specific destinat activităţii de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare, desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a actului normativ.
"Nu puteam lua o decizie de investiţii în acest trimestru, aşa cum intenţionam" a spus directorul general de la OMV, Rainer Seele, adăugând că OMV trebuie să evalueze mai întâi condiţiile pentru această investiţie de un miliard de dolari, urmând a lua o decizie anul viitor.
Potrivit legii, care trebuie semnată şi de preşedintele Klaus Iohannis, companiile implicate în operaţiuni de producţie offshore de gaze au obligaţia de a vinde pe pieţele centralizate din România minimum 50% din cantitatea anuală de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic.
"Suntem foarte îngrijoraţi de faptul ca vom fi restricţionaţi în vânzarea gazelor. Libertatea de vânzare a gazelor este foarte importantă", a spus Seele, subliniind că, spre deosebire de alte ţări din regiune, România este aproape în întregime independentă din punct de vedere energetic. România importă mai puţin de 10% din necesarul său de gaze de la Gazprom, restul fiind produs local de Romgaz şi Petrom.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).
Sursa: Agerpres
Etichete: marea neagra, omv, lege, investitii, Parlament, offshore, petrom,
Dată publicare:
25-10-2018 12:49