Cum cresc dobânzile la credite, după ce Banca Națională a majorat agresiv dobânzile. Cât se majorează ratele
Se anunță un an cu creșteri însemnate ale ratelor, pentru românii care au credite. Banca Națională a majorat agresiv dobânda cheie de la 2%, la 2,5%, peste estimările analiștilor.
Iar efectele s-au văzut imediat. Indicele Robor a ajuns deja la cel mai mare nivel din ultimii ani, care poate însemna și câteva sute de lei în plus, la rate. Iar anul acesta sunt așteptate și alte majorări, spun specialiștii.
Robor la 3 luni, indice în funcție de care sunt calculate majoritatea creditelor de dinainte de 2019, a ajuns la 3,53%, cel mai mare nivel din ultimii 8 ani. Și este de așteptat să mai crească, ceea ce va duce la rate și mai mari pentru cei care au credite cu dobândă variabilă.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Pentru un credit de 250.000 de lei pe 30 ani, de exemplu, rata a crescut cu 25% în ultimul an. Dacă anul trecut era 1.348 de lei, acum a ajuns la aproape 1.670 de lei, adică vedem un plus de 320 de lei. Și dacă Robor va atinge pragul de 4%, atunci mai crește cu încă 80 de lei, conform calculatorului finzoom.ro.
Ratele la creditele ICC nu au crescut încă
Ratele la creditele mai noi, luate din 2019 încoace, nu au crescut încă, pentru că sunt calculate în funcție de indicele IRCC, care se actualizează trimestrial. Astfel că abia în aprilie acesta va ajunge la 1,86% și pentru aceeași sumă împrumutată, rata crește cu peste 100 de lei. Și dacă va ajunge la 2,5% atunci vom vedea un plus de peste 200 de lei.
Aceste majorări vin după ce Banca Națională a majorat dobânda cheie până la 2,5%, de la 2%, adică a scumpit banii, ca să țină sub control creșterile de prețuri.
Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: „Banca centrală vorbește de o rată de inflație cu două cifre în prima parte a acestui an, deci peste 10% rată de inflație. De aici decizia băncii centrale de a ridica cu 50 de puncte de bază. Probabil vor mai fi încă două, deci o rată o de dobândă de politică monetară de 3 este foarte probabilă, ceea ce înseamnă o rată Robor în jur de 4%, anul acesta.”
Dacă aveți nevoie de un credit, asigurați-vă că vă permiteți să plătiți rate mai mari decât în prezent. Sau vă puteți orienta spre cele cu dobândă fixă.
Irina Chițu analist financiar: „Acum este perioada cea mai bună să te duci către dobânzi fixe, pentru că sunt la bănci oferte cu dobânzi fixe foarte mici, pe care le poți lua pe următorii 5-10 ani. Cei care care au deja credite cu dobândă variabilă dependente de Robor dar și de IRCC, pentru că și IRCC-ul va crește, cel mai bine să se uite la o refinanțare cu dobândă fixă”.
Pe de altă parte, cei care au bani în depozite vor primi o dobândă ușor mai mare, însă tot mult sub inflație, cu alte cuvinte pierd mai puțin.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: robor, banca centrala, IRCC, rate credite,
Dată publicare:
10-02-2022 19:45