18.000 de lei pe luna, in vremuri de criza. Ce salarii au sefii din domeniul energiei in Romania

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul vrea sa impoziteze si sa reduca salariile mari din companiile de stat si comisiile publice. Premierul a dat exemple de venituri care depasesc 40.000 euro pe luna si a facut publica o lista cu salarii incredibile din asigurari si pensii private.

Toate acestea in ziua in care Presedintele a promulgat legea de infiintare a Autoritatii pentru Supraveghere Financiara - cea care va coordona o piata de peste 15 miliarde de euro.

Autoritatea de supraveghere financiara va coordona activitatea pietei de capital din Romania, sectorul asigurarilor, precum si sistemul de pensii private, adica institutiile care-si platesc regeste conducerea, spune premierul.

Nici viitoarea autoritate de supraveghere fiscala nu va avea la varf venituri mai mici, cata vreme se vorbeste deja de un consiliu de administratie cu un salariu de multe mii de euro. Dan Radu Rusanu si Daniel Daianu vor conduce, pentru cinci ani, noua structura.

O alta lista, de data aceasta cu salariile directorilor din companiile energetice, a ajuns la pranz pe masa guvernului.

Citește și
grev cfr
CFR, aproape de haos. 2.000 de angajati au intrat in greva, pentru ca salariile au intarziat 3 zile
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Potrivit guvernului, seful Electrica Distributie Muntenia Nord a castigat luna trecuta 18.000 de lei, asta dupa ce si-a platit toate impozitele si contributiile la stat. Pe locul doi in topul salariilor mari din energie este directorul Nuclearelectrica, urmat de cel de la Romgaz, cu peste 14 mii de lei pe luna.

Sefii de directie primesc si ei lunar peste 13 mii de lei la Hidroelectrica - societate aflata in insolventa.

Insa din lista prezentata pe site-ul guvernului lipsesc salariile a 9 directori, cum ar fi sefii Transelectrica, Electrica si Hidroserv.

"Salariile din companiile de stat ar trebui sa fie publicate, sa le vedem" crede Sorin Paslaru, redactor-sef ZF.

Lefurile directorilor de companii de stat sunt platite din bani publici, din veniturile companiilor pe care le conduc.

Conform sursei citate, cel mai mare salariu se inregistreaza la SC Electrica Distributie Muntenia, unde directorul general este platit cu 18000 de lei pe luna.

Urmeaza, in acest "clasament", SN Nuclearelectrica SA, unde directorul general este platit cu 14851 de lei pe luna, si SNGN Romgaz SA, unde directorul general-adjunct are un salariu mai mare decat seful lui, respectiv 14306 lei, fata de 11018 lei cat ia directorul general.

De cealalta parte, cea mai mica remuneratie lunara se inregistreaza la SC Conpet SA, unde directorul general incaseaza suma de 4693 de lei. Si in acest caz, seful ia un salariu mai mic decat subordonatul - directorul de mentenanta de la SC Conpet avand un salariu de 12.608 lei.

Ponta reia ideea impozitarii suplimentare a salariilor pentru directorii din companiile de stat

Marti, premierul Victor Ponta a reluat ideea ca directorii unor companii de stat, care castiga salarii de circa 13.000-14.000 de lei, ar trebui impozitati suplimentar in conditiile in care un medic rezident sau un profesor debutant sunt remunerati lunar cu doar 1.100 lei.

Ideea a fost reluata de premier in sedinta de marti a Guvernului, dupa ce a prezentat, ca exemplu, faptul ca salariile directorilor Romgaz, Nuclearlectrica si Hidroserv ajung la 13.000-14.000 lei, Ponta spunandu-le ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, si ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, ca trebuie gasita o solutie.

"Poate reusiti, domnul ministru Chitoiu si domnul ministru Nita, sa vedem ce facem cu acesti saraci de directori. Eu vreau sa avem directori foarte bine platiti, chiar daca, sigur, sindicalistii am vazut ca lupta pentru acesti directori. Ii inteleg si de ce, la banii astia as lupta si eu! Eu stiam ca sindicatele se ocupa de sindicalisti, nu sa-i apere pe directori. Noi traim intr-o tara cu totul si cu totul speciala, in care directorii de la stat sunt aparati de sefii de sindicat de la stat. Eu nu zic ca nu trebuie platiti bine, dar poate vedem de ce trebuie sa fie platiti mii de directori in felul asta, cu un salariu care e de vreo cinci ori cat al dumneavoastra, care, teoretic, sunteti responsabili de ei. Nu vorbesc de manageri privati", a spus Ponta.

In acest context, premierul a apreciat ca ar trebui gasita o solutie pentru impozitarea suplimentara a acestor salarii.

"E o paine foarte alba la stat, dar poate au si perfomanta cu aceasta ocazie si poate reusim sa mai impozitam intr-un fel sau altul, ca cred ca pot sa participe la efortul pe care il face toata lumea, in conditiile in care un profesor sau medic il angajam acum cu 1.100 lei, un medic rezident, si 14.000 lei, un director la.... Da, chiar cred ca suntem o tara in care nu punem valorile in ordinea corecta", a spus premierul.

Dupa aceasta declaratie, Guvernul a prezentat public lista salariilor nete la nivel maxim, pentru luna martie, ale directorilor din companiile de stat din sectorul energetic, in care sunt indicate remuneratii ce ajung pana la 4.693 lei si 18.000 lei.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior, in mai multe randuri, ca bugetarii cu salarii de peste 4.000 lei ar trebui taxati, cu o taxa de "solidaritate" de 10% aplicata asupra diferentei ce depaseste aceasta valoare, iar cu banii astfel stransi sa fie acoperite proiecte sociale, precum recalcularea pensiilor militare.

In urma cu doua saptamani, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat insa ca PNL se opune "categoric" introducerii unei taxe de solidaritate de 10%, sustinuta de premierul Victor Ponta, precizand ca eventualele venituri la bugetul de stat nu sunt semnificative.

In aceste conditii, premierul a aratat ca asteapta de la ministrul de Finante Daniel Chitoiu o solutie in privinta banilor pentru pensiile militarilor, dar ca ca subiectul taxei de solidaritate de 10% urmeaza sa mai fie analizat, precizand ca le-a transmis partenerilor din USL sa nu vina la rectificarea bugetara cu solicitari de sume suplimentare daca se opun acestei propuneri.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Mita la Rutiera. Unui politist i s-a facut rau cand a vazut mascatii. Ce salarii au agentii retinuti
Mita la Rutiera. Unui politist i s-a facut rau cand a vazut mascatii. Ce salarii au agentii retinuti

A fost o vinere neagra pentru agentii de la Rutiera, din Bucuresti. Colegii lor de la Anticoruptie ii cerceteaza intr-un dosar de luare de mita. Politistii sunt acuzati ca au luat bani de la soferi, ca sa nu ii lase fara carnet, desi gresisera flagrant.

CFR, aproape de haos. 2.000 de angajati au intrat in greva, pentru ca salariile au intarziat 3 zile
CFR, aproape de haos. 2.000 de angajati au intrat in greva, pentru ca salariile au intarziat 3 zile

Angajatii ''Societatii Reparatii Locomotive'' au oprit spontan lucrul, pentru ca le-au intarziat lefurile trei zile. Din fericire pentru calatorii care aveau bilete, greva a durat doar 4 ore.

Bugetarii vor primi salariile aferente lunii aprilie 2013 pana la sfarsitul lunii, nu in mai
Bugetarii vor primi salariile aferente lunii aprilie 2013 pana la sfarsitul lunii, nu in mai

Angajatii din sectorul public vor primi salariile aferente lunii aprilie 2013 pana la sfarsitul acestei luni, nu in prima parte a lunii mai, cum ar trebui in mod normal.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.