18.000 de lei pe luna, in vremuri de criza. Ce salarii au sefii din domeniul energiei in Romania
Guvernul vrea sa impoziteze si sa reduca salariile mari din companiile de stat si comisiile publice. Premierul a dat exemple de venituri care depasesc 40.000 euro pe luna si a facut publica o lista cu salarii incredibile din asigurari si pensii private.
Toate acestea in ziua in care Presedintele a promulgat legea de infiintare a Autoritatii pentru Supraveghere Financiara - cea care va coordona o piata de peste 15 miliarde de euro.
Autoritatea de supraveghere financiara va coordona activitatea pietei de capital din Romania, sectorul asigurarilor, precum si sistemul de pensii private, adica institutiile care-si platesc regeste conducerea, spune premierul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nici viitoarea autoritate de supraveghere fiscala nu va avea la varf venituri mai mici, cata vreme se vorbeste deja de un consiliu de administratie cu un salariu de multe mii de euro. Dan Radu Rusanu si Daniel Daianu vor conduce, pentru cinci ani, noua structura.
O alta lista, de data aceasta cu salariile directorilor din companiile energetice, a ajuns la pranz pe masa guvernului.
Potrivit guvernului, seful Electrica Distributie Muntenia Nord a castigat luna trecuta 18.000 de lei, asta dupa ce si-a platit toate impozitele si contributiile la stat. Pe locul doi in topul salariilor mari din energie este directorul Nuclearelectrica, urmat de cel de la Romgaz, cu peste 14 mii de lei pe luna.
Sefii de directie primesc si ei lunar peste 13 mii de lei la Hidroelectrica - societate aflata in insolventa.
Insa din lista prezentata pe site-ul guvernului lipsesc salariile a 9 directori, cum ar fi sefii Transelectrica, Electrica si Hidroserv.
"Salariile din companiile de stat ar trebui sa fie publicate, sa le vedem" crede Sorin Paslaru, redactor-sef ZF.
Lefurile directorilor de companii de stat sunt platite din bani publici, din veniturile companiilor pe care le conduc.
Conform sursei citate, cel mai mare salariu se inregistreaza la SC Electrica Distributie Muntenia, unde directorul general este platit cu 18000 de lei pe luna.
Urmeaza, in acest "clasament", SN Nuclearelectrica SA, unde directorul general este platit cu 14851 de lei pe luna, si SNGN Romgaz SA, unde directorul general-adjunct are un salariu mai mare decat seful lui, respectiv 14306 lei, fata de 11018 lei cat ia directorul general.
De cealalta parte, cea mai mica remuneratie lunara se inregistreaza la SC Conpet SA, unde directorul general incaseaza suma de 4693 de lei. Si in acest caz, seful ia un salariu mai mic decat subordonatul - directorul de mentenanta de la SC Conpet avand un salariu de 12.608 lei.
Ponta reia ideea impozitarii suplimentare a salariilor pentru directorii din companiile de stat
Marti, premierul Victor Ponta a reluat ideea ca directorii unor companii de stat, care castiga salarii de circa 13.000-14.000 de lei, ar trebui impozitati suplimentar in conditiile in care un medic rezident sau un profesor debutant sunt remunerati lunar cu doar 1.100 lei.
Ideea a fost reluata de premier in sedinta de marti a Guvernului, dupa ce a prezentat, ca exemplu, faptul ca salariile directorilor Romgaz, Nuclearlectrica si Hidroserv ajung la 13.000-14.000 lei, Ponta spunandu-le ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, si ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, ca trebuie gasita o solutie.
"Poate reusiti, domnul ministru Chitoiu si domnul ministru Nita, sa vedem ce facem cu acesti saraci de directori. Eu vreau sa avem directori foarte bine platiti, chiar daca, sigur, sindicalistii am vazut ca lupta pentru acesti directori. Ii inteleg si de ce, la banii astia as lupta si eu! Eu stiam ca sindicatele se ocupa de sindicalisti, nu sa-i apere pe directori. Noi traim intr-o tara cu totul si cu totul speciala, in care directorii de la stat sunt aparati de sefii de sindicat de la stat. Eu nu zic ca nu trebuie platiti bine, dar poate vedem de ce trebuie sa fie platiti mii de directori in felul asta, cu un salariu care e de vreo cinci ori cat al dumneavoastra, care, teoretic, sunteti responsabili de ei. Nu vorbesc de manageri privati", a spus Ponta.
In acest context, premierul a apreciat ca ar trebui gasita o solutie pentru impozitarea suplimentara a acestor salarii.
"E o paine foarte alba la stat, dar poate au si perfomanta cu aceasta ocazie si poate reusim sa mai impozitam intr-un fel sau altul, ca cred ca pot sa participe la efortul pe care il face toata lumea, in conditiile in care un profesor sau medic il angajam acum cu 1.100 lei, un medic rezident, si 14.000 lei, un director la.... Da, chiar cred ca suntem o tara in care nu punem valorile in ordinea corecta", a spus premierul.
Dupa aceasta declaratie, Guvernul a prezentat public lista salariilor nete la nivel maxim, pentru luna martie, ale directorilor din companiile de stat din sectorul energetic, in care sunt indicate remuneratii ce ajung pana la 4.693 lei si 18.000 lei.
Premierul Victor Ponta a declarat anterior, in mai multe randuri, ca bugetarii cu salarii de peste 4.000 lei ar trebui taxati, cu o taxa de "solidaritate" de 10% aplicata asupra diferentei ce depaseste aceasta valoare, iar cu banii astfel stransi sa fie acoperite proiecte sociale, precum recalcularea pensiilor militare.
In urma cu doua saptamani, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat insa ca PNL se opune "categoric" introducerii unei taxe de solidaritate de 10%, sustinuta de premierul Victor Ponta, precizand ca eventualele venituri la bugetul de stat nu sunt semnificative.
In aceste conditii, premierul a aratat ca asteapta de la ministrul de Finante Daniel Chitoiu o solutie in privinta banilor pentru pensiile militarilor, dar ca ca subiectul taxei de solidaritate de 10% urmeaza sa mai fie analizat, precizand ca le-a transmis partenerilor din USL sa nu vina la rectificarea bugetara cu solicitari de sume suplimentare daca se opun acestei propuneri.