Cum a schimbat pandemia programul "Noua Casă". Ce venituri trebuie să ai pentru a cumpăra o casă

×
Codul embed a fost copiat

S-a dat startul programului "Noua Casa'', iar de miercuri, doritorii îşi pot depune dosarele la bănci ca să îşi cumpere un apartament sau chiar o casă, printr-un credit garantat de stat.

Noutatea este că de acum pot fi cumpărate şi locuinţe mai scumpe, de până la 140.000 de euro, însă şi avansul este mai mare. Pentru locuinţele mai ieftine de 70.000 de euro, rămâne de 5%, ca până acum.

Cei care vor să cumpere o locuinţă nouă trebuie să urmeze aceiaşi paşi ca la programul "Prima casă", doar că acum pot aspira la una mai scumpă.

Dacă vă cumpăraţi o locuinţă de 70.000 de euro, ea poate fi şi veche, iar avansul rămâne 5%. În acest caz, este nevoie de un venit minim de 3.600 de lei pentru că banca să aprobe un credit pe 30 de ani.

Locuinţele mai scumpe trebuie să fie mai noi de 5 ani ca să fie încadrate în program.

De exemplu, pentru una de 90.000 de euro avansul trebuie să fie de 15%, adică 13.500 de euro, iar venitul minim 4.100 de lei.

Şi dacă mergem la o locuinţă de 140.000 de euro, maximul prevăzut în program, avansul trebuie să fie 21.000 de euro, tot pentru un credit de 30 de ani, iar venitul minim al cumpărătorului trebuie să fie de cel puţin 6.400 de lei.

Cum nu foarte mulţi romani au un asemenea salariu net şi îşi permit o astfel de casă, programul nu mai este unul social, aşa cum a început.

Mihai Roman, profesor de macroeconomie la ASE: Scopul principal fiind de a ajuta sectorul imobiliar, chiar în scopul declarat de autorităţi, aceasta a fost prima prioritate. După cum s-a observat în perioada pandemiei, sectorul imobiliar a avut o cădere drastică, lumea nu a mai vizionat, nu a mai incercat sa cumpere, şi atunci speranţa este că odată cu acest program să crească volumul de activitate în acest sector. Eu sunt sceptic că se întâmplă pe termen scurt o asemenea relansare imediată, băncile acordă credite destul de dificil mai ales în aceste condiţii.

Irina Chitu, reprezentanta unei platforme de servicii financiare: Noua Casă dă liber la creşterea artificială a preţurilor de locuinţe şi la supraîndatorarea populaţiei. Singurii care vor avea de câştigat sunt dezvoltatorii imobiliari şi chiar şi statul, pentru că încasează TVA de 19% în loc de 15% pentru locuinţele mai mari de 120 de mp sau 90.000 de euro ca valoare.

Autorităţile susţin însă ca dezvoltatorii făceau prea multe locuinţe mici, de cel mult două camere, pentru a se încadra în program.

Dumitru Nancu, FNGCIMM: Când s-a luat decizia pentru acest program au fost datele INS care arata foarte clar că suprafaţa medie a locuinţelor livrate în 2019 în România a scăzut la 63 de mp, cel mai puţin din ultimii 20 de ani. Guvernul a venit să răsp celor două probleme: nevoia de spaţiu mai mare, şi mai avem o nevoie în viitor. Aţi vazut că foarte mulţi au început telemunca de acasă, deci practic aceste locuinţe care vor fi mai mari, vin tot în nevoia beneficiarului de a-şi amenaja şi un birou.

Prin vechiul program, aproape 300.000 de români şi-au cumpărat o locuinţă.

Citește și...
S-au scumpit din nou banii. BNR a majorat dobânda cheie la 6,25%, a șaptea asemenea mișcare
S-au scumpit din nou banii. BNR a majorat dobânda cheie la 6,25%, a șaptea asemenea mișcare

Banca Națională scumpește din nou banii. Dobânda cheie a ajuns la 6,25%, și este a șaptea majorare de anul acesta, în încercarea de a mai potoli inflația.

BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 0,75 de puncte procentuale, la 6,25%
BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 0,75 de puncte procentuale, la 6,25%

BNR a decis în şedinţa de miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022.

România încheie un nou acord de parteneriat cu Uniunea Europeană, în valoare de 31 de miliarde de euro
România încheie un nou acord de parteneriat cu Uniunea Europeană, în valoare de 31 de miliarde de euro

Premierul României, Nicolae Ciucă, semnează, miercuri, un nou acord de parteneriat cu Uniunea Europeană, în baza căruia România va beneficia de finanţări de 31 de miliarde de euro.

 

 

Recomandări
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește

În așteptarea iernii, toată Europa tremură. Dependența de gazele naturale rusești, dar și creșterea fără precedent a inflației creează mari probleme.    

"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul
Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul

În plin război la graniță, procurorii DIICOT investighează în premieră un caz de înșelăciune și diversiune la Forțele Aeriene Române.