FMI-ul, din nou la Bucuresti. Cine este olandezul care il va inlocui pe Jeffrey Franks

Ultimul update: Miercuri 27 Iunie 2012 02:46
Data publicarii: Miercuri 25 Aprilie 2012 18:14
Categorie: Financiar

Expertii Fondului Monetar International s-au intors in Romania. Incep doua saptamani de negocieri aprige, in care guvernantii trebuie sa-i convinga pe specialisti ca au suficienti bani, pentru a majora salariile bugetarilor.

 Va fi insa ultima misiune, condusa de Jeffrey Franks, postul sau urmand sa fie preluat din vara, de un olandez. Acesta lucreaza de doua decenii in cadrul FMI.

Erik de Vrijer preia conducerea delegatiei din Romania intr-un moment in care guvernul nostru se afla la cutite cu autoritatile din Olanda, care au blocat de multe ori aderarea noastra la spatiul Schengen.

Cel mai sensibil subiect al acestei runde de negocieri este cresterea lefurilor bugetarilor pentru care Bucurestiul trebuie sa obtina acordul expertilor de la Washington.

In prezent, de Vrijer este director adjunct pentru Europa si raspunde de biroul FMI pentru Franta si Belgia, doua dintre economiile cu probleme ale batranului continent.

Intr-un interviu din 2011 de Vrijer estima pentru Franta o crestere de doua procente , dar in realitate a fost doar de 1,4. De Vrijer a pledat la Paris pentru reducerea taxarii muncii, in conditiile in care guvernul de Bucuresti se pare ca a ales sa majoreze salariile angajatilor de la stat in loc sa reduca CAS-urile.

''Pentru a reduce somajul in Franta, trebuie actionat pe mai multe fronturi. Mai intai trebuie analizata fiscalitatea. Exista o diferenta considerabila intre salariul brut si salariul net. De aceea, o reforma a fiscalitatii ar ajuta cresterea si ar fi importanta''.

Inainte sa conduca biroul din Franta de Vrijer a fost reprezentantul FMI in Ucraina, Africa de Vest si Uzbekistan, dar si in Algeria, Maroc, Tunisia si Irak.

Oricum in interiorul FMI Romania este reprezentanta de Olanda alaturi de Armenia, Bosnia, Bulgaria , Croatia, Cipru, Georgia, Israel, Macedonia, Moldova, Muntenegru si Ucraina. Romania are dreptul la 11.000 de voturi in cadrul FMI, foarte putine daca ne gandim ca in total sunt peste doua milioane si jumatate iar tari precum SUA sau Marea Britanie au dreptul la cateva sute de mii de voturi.

Negocierile cu FMI le-ar putea aduce bugetarilor salariile din 2010. Boc:
Negocierile cu FMI le-ar putea aduce bugetarilor salariile din 2010. Boc: "E prioritatea coalitiei"
VIDEO PROTVPLUS.RO
eugen teodorovici
Pe lângă înghețarea salariilor bugetarilor, ar putea urma și concedieri. PNL: ”Guvernul recunoaște că România e în criză”
Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
Florin Cîţu: Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor în 2019. Ce scrie în programul de guvernare
Creșterea economică a Chinei, la cel mai scăzut ritm din 2009. Care sunt cauzele
Reacţiile lăutarilor, după ce au aflat că ANAF verifică nunţile. Nici Tăriceanu nu e mulţumit
Hans Timmer, economist-şef al Băncii Mondiale
Banca Mondială: “Regândiţi tot sistemul de taxare, analizaţi totul, inclusiv cota unică! Pericolul se apropie"
Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,28%, cel mai mare nivel din ultimele două luni
Țara în care trăiesc cei mai mulți români răstoarnă Europa. Ce se întâmplă cu moneda euro
Cuplurile căsătorite, în vizorul ANAF. Riscă amendă de 5.000 de lei
”Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei”: 55 de miliarde de euro
Românii care au făcut nuntă, luați la întrebări de ANAF. Ce cupluri vor primi solicitări