"Cresterea economica se simte in buzunarul romanilor". Ministrul Finantelor Publice, bilant dupa un an
Cresterea economica de 4,9% din primele noua luni ale acestuia an se simte si in buzunarul romanilor, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, la conferinta de bilant la un an de guvernare.
Romanii traiesc mai bine, fac mai multe economii si stiu cum se cheltuie banii lor de catre institutiile statului, au incredere mai mare in economia romaneasca si detin investitii in titluri de stat, acestea sunt doar cateva dintre concluziile ministrului Finantelor Publice, Anca Dragu.
Anul 2016 este unul dintre cei mai buni ani pentru economia romaneasca, spune ministru. Inca de la 1 ianuarie a intrat in vigoare noul Cod fiscal. Printre noile prevederi suportate de romani, s-au aflat reducerea cotei TVA de la 24% la 20%, eliminarea accizelor pentru cafea, iahturi si bijuterii, noi facilitati fiscale si introducerea unui nou sistem de taxe locale. Tot in acest an, ministrul spune ca s-au facut eforturi uriase pentru ca fiecare contribuabil sa stie cum se cheltuie banii acestuia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Politica bugetara a fost una responsabila. Romania a avut o crestere economica de 4.9% in primele noua luni ale anului si este cea mai mare din Uniunea Europeana. Aceasta crestere s-a simtit si in buzunarele romanilor. Imbunatatirea nivelului de trai reiese si din cresterea economisirii. Acesta este un indicator care ne arata existenta unor venituri suplimentare", a declarat Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice.
Potrivit datelor prezentate de ministrul de resort, veniturile lunare ale gospodariilor au crescut, la sase luni, cu 12%, iar economiile cu 430 de lei lunar.
Potrivit datelor ministerului, cresterii semnificative inregistreaza si bunurile si serviciile. Romanii au cumparat, anul acesta, mai multa mobila, imbracaminte, incaltaminte, electrocasnice si vacante in strainatate. Si salariile medii brute din Romania au crescut cu 13 procente in acest an. Si rata de ocupare a fortei de munca a crescut cu 3,4% in primele noua luni ale acestui an.
"Este cel mai mare ritm de crestere post-criza! In comert, de exemplu, au fost disponibile cu 20.000 de locuri de munca mai multe. Cresterea investitiilor straine directe inregistreaza un nivel record in perioada post-criza de 3,1 miliarde de euro", a precizat ministrul Anca Dragu.
Tot in acest an, romanii au investit 735 de miliarde de lei in titluri de stat. Exporturile au crescut si ele cu 6,9%, Romania plasandu-se pe prima pozitie din Uniunea Europeana la acest capitol.
In ceea ce priveste masurile de combatere a evaziunii fiscale, ministerul a infiintat, in 2016, o directie care a recuperat prejudicii, in urma unor hotarari penale definitive, in valoare de 157,5 miliarde de lei. Ramane insa un mare regret, pe care ministerul nu l-a putut face sa dispara. Directia nu poate confisca bunurile societatilor infiinte in alte state, dar care au datorii la bugetul de stat romanesc.
Din acest an, romanii isi pot plati darile catre stat cu ajutorul POS-urilor instalate in casieriile ANAF si care au generat peste 18.000 de tranzactii in doar sase luni.
Cu toate acestea, intrebata daca ar accepta sa fie ministru de Finante in continuare, Anca Dragu a evitat raspunsul.