România are o creștere economică peste așteptări. Experții trag însă un semnal de alarmă
Creșterea economică peste așteptări din România din primul trimestru, de 6,5% față de anul trecut, s-a bazat pe o creștere a consumului.
Potrivit Institutului Național de Statistică, românii au cumpărat mai multe produse, au mers mai mult în vacanțe și la restaurant. Unii chiar s-au grăbit să facă anumite achiziții, de teama creșterii prețurilor, spun analișții.
Din păcate, industria, cea care ar trebui să susțină o economie sănătoasă, a înregistrat un ușor declin.
România a înregistrat o creștere economică de 6,5% față de primul trimestru al anului trecut și de 5,2% făță de finalul anului, potrivit Institutului Național de Statistică.
Ce sectoare au contribuit la creșterea economică în România
După ce s-au ridicat restricțiile și au fost reluate evenimentele, oamenii au început să meargă din nou la restaurante și în vacanță.
Toate acestea s-au văzut în creșterea serviciilor, ce a contribuit mult la creștere economică, potrivit INS. De asemenea, și construcțiile au susținut PIB-ul, la fel ca în trimestrele anterioare.
Dacă ne uităm din ce e format Produsul Intern Brut, Comerțul reprezintă o cincime și, din cele 6,5 procente în plus față de anul trecut, 2,6% provin din comerț. Informațiile și comunicațiile sunt pe locul doi.
Industria, cea mai importantă ramură a economiei, în scădere
Pe de altă parte, industria, cea mai importantă ramură a economiei și care reprezintă mai mult de un sfert din PIB, a întregistrat o ușoară scădere de 0,1%.
Adrian Codîrlășu, analist economic și vicepreședinte CFA România: „Semnalul nu este unul bun, dimpotrivă, e un semnal negativ. De ce? Pentru că economia trebuie să crească în special prin producție, prin investiții. Ce mai arată acest lucru? Și faptul că industria performând mai slab a contribuit negativ pe partea de exporturi. Și vedem deficitul comercial care se tot lărgește în România.”
Nu sunt excluse noi creșteri de prețuri
Ce se va înțâmplă cu economia anul acesta depinde mult de evoluția războiului din Ucraina. Nu sunt excluse noi creșteri de prețuri și șocuri pe piața energetică, la iarnă, cum Europa încă importă mari cantități de gaz din Rusia. Economișții văd o încetinire a creșterii economice până la finalul anului.
Steen Jakobsen, analist economic, Saxo Bank: „PIB-ul real va fi mai mic, bineînțeles, pentru că eu cred că inflația va crește. Cred că România va avea creștere economică, între 2-3%.
PIB-ul va încetini. E natural, pentru că pe măsură ce economia se adaptează la o inflație mai mare, înseamnă că va fi o decelerare a creșterii.”
Comisia Europeană a revizuit de asemenea în scădere creșterea economică a României pentru anul acesta, la 2,6%.
CITEȘTE ȘI: Băncile cresc dobânzile la depozite la un nivel record în ultimul deceniu. Atenționarea specialiștilor
Sursa: StirilePROTV
Etichete: pib, economie, crestere economica, consum, industrie,
Dată publicare:
08-06-2022 19:20