Cresterea economica a Japoniei a incetinit la 1,4% din PIB in trimestrul al doilea
Produsul Intern Brut al Japoniei a crescut cu doar 1,4% in trimestrul al doilea, raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, Astfel, cresterea PIB-ului a incetinit abrupt fata de un plus de 5,5% in primul trimestru.
Acest lucru s-a intamplat din cauza franarii exporturilor si consumului, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o crestere economica anualizata de 2,3% din PIB. Fata de primele trei luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 0,3% in trimestrul al doilea, cu un avans de 0,1% al consumului. Exporturile nete au coborat insa cu 0,1% din PIB.
Alegeri 2024
23:15
Al doilea partid care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu în turul 2. „Avem şansa la un preşedinte suveranist”
22:50
Partidul care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu, cu o condiție. „Nu am încredere în el, dar nu am alternativă”
22:33
Reacția oamenilor de afaceri după victoria obținută de Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor: "Un duş cu gheaţă"
22:31
Nicu Ștefănuță, mesaj de susținere pentru Elena Lasconi în turul doi: „Asta este calea pe care trebuie să o alegem”
Consumul a inregistrat cea mai slaba crestere de la cutremurul din martie 2011, semnaland scaderea subventiilor si cheltuielilor guvernamentale uriase care au sustinut cererea interna dupa dezastru, in contextul efortului de reconstructie. Exporturile sunt afectate de valoarea ridicata a yenului in raport cu celelalte valute si de scaderea cererii din Europa, afectata puternic de criza datoriilor de stat.
Datele agraveaza tensiunile de la Tokyo si impun guvernului masuri urgente pentru revigorarea celei de-a treia economii a lumii. "Pregatirea unei rectificari de buget este un lucru sigur, din moment ce economia japoneza nu se poate astepta la prea mult sprijin din partea cererii externe, iar guvernul nu are de ales si trebuie sa mobilizeze cheltuieli fiscale. Presiunile politice asupra Bancii Japoniei se vor intensifica, probabil, odata cu instalarea deflatiei, dupa cum indica si datele de astazi", a declarat luni pentru Bloomberg un economist japonez.
Subventiile guvernamentale destinate populatiei, pentru incurajarea achizitiei de autoturisme cu un consum eficient de combustibil, au sprijinit consumul, care genereaza peste jumatate din PIB. Analistii anticipeaza ca programul auto se va incheia in luna august, majorand dependenta economiei de exporturi. Premierul japonez Yoshishiko Noda a bugetat 19.000 miliarde yeni, reprezentand aproape 250 miliarde de dolari, pentru programul de reconstructie demarat dupa cutremurul de anul trecut.
Saptamana trecuta, Parlamentul japonez a aprobat dublarea taxei pe vanzari, iar ministrul Finantelor Jun Azumi a declarat in iulie ca guvernul va lua in calcul o noua suplimentare a cheltuielilor publice, in functie de datele economice pentru trimestrul al doilea.
Bursele europene au deschis luni in scadere, dupa datele privind cresterea economica a Japoniei
Bursele europene au deschis luni in scadere, din cauza incetinirii puternice a cresterii economice a Japoniei, care subliniaza dificultatile din economia globala la aproape patru ani de la declansarea crizei financiare mondiale. Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a pierdut 0,2% in debutul sedintei de tranzactionare, dupa ce a inchis saptamana trecuta la cel mai ridicat nivel din luna martie.
Pietele europene au crescut timp de 10 saptamani consecutive, datorita masurilor anticriza convenite de liderii UE si semnalelor ca bancile centrale ar putea actiona coordonat pentru stimularea economiei.
Bursele asiatice au scazut luni cu 0,2%, iar tranzactiile futures pentru bursa de la New York indica de asemenea deprecieri.
Cresterea economica anualizata a Japoniei a incetinit la 1,4% din PIB in trimestrul al doilea, de la plus 5,5% in primele trei luni ale anului, odata cu disparitia treptata a efectului pozitiv al investitiilor publice destinate reconstructiei dupa cutremurul din martie 2011, dar si incheierea subventiilor pentru stimularea consumului intern in conjunctie cu franarea exporturilor din cauza crizei din zona euro.