Creșterea Robor a redus interesul pentru credite ipotecare. Primul efect: prețul caselor, în scădere


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 07 Noiembrie 2017 18:00
Categorie: Stiri Economice

Încep să se vadă efectele creșterii indicelui Robor pe piața imobiliară. Brokerii de credite spun că a scăzut la jumătate interesul românilor pentru credite ipotecare în lei.

Oamenii s-au speriat, iar acum sunt într-o perioada de așteptare, spun analiștii. În acest context, este posibil să asistăm la o stagnare sau chiar scădere a prețurilor de case și apartament. 

Din vară și până acum, indicele Robor, în funcție de care se calculează dobânzile creditelor, a ajuns mai mult decât dublu. Până în septembrie s-a menținut sub 1%. Apoi a crescut brusc, până la 1,89, la începutul acestei luni, iar acum stagnează în jurul acestei valori. Cum se vede asta pe piața de creditare?

Dragoș Nichifor, broker de credite: ”Dacă vorbim de brokerii de credite, resimțim o scădere a interesului de credit la jumătate față de lunile anterioare creșterii Robor.

Faptul că tot ce a scăzut timp de trei ani în acest Robor a crescut doar într-o luna, i-a pus pe toți consumatorii pe gânduri și automat își amână decizia tocmai pentru a vedea ce se întâmplă mai departe.

Dragoș Vîlceanu, președintele Asociației Brokerilor Imobiliari: ”Crescând ratele, normal că a crescut și gradul de îndatorare. O persoană care vrea să cumpere un apartament de trei camere, în acest moment, nu se mai califică decât pentru un apartament de două camere. Asistăm la o înghețare a cererii pe piață în această perioadă.”

Iar temerile oamenilor, sunt întemeiate, spun analistii.

Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar -Bancari din România: ”Companiile private, inclusiv cele de stat, inclusiv aparatul public, nu poate susține o creștere a salariilor în ritmul care a fost observat anul acesta. În al doilea rând, vremea dobânzilor mici s-a dus. Așteptările analiștilor financiari indică o dublare a Roborului trei luni pentru anul urmator.”

Blocajul vine la finalul unui an înfloritor pentru piața imobiliară. Poate prea înfloritor, pentru că multe voci vorbeau despre un nou boom și de riscurile lui.

În primele nouă luni ale acestui an, băncile au acordat cu 35% mai multe credite pentru case și apartamente față de anul trecut, deși prețurile au fost și ele în creștere, cu până la 30%, iar pentru Programul ”Prima casă” au fost alocați mai puțini bani anul acesta. Românii s-au împrumutat mai mult cu ajutorul creditelor ipotecare, iar acum, în toamnă, odată cu evoluția Robor, au început să aibă succes și creditele cu dobânda fixa.

Acum, teama oamenilor a început să se vadă firav și în prețurile locuințelor din Capitală. Pentru prima dată s-a înregistrat o scădere, de 1%, în trimetrul al treilea, față de trimestrul al doilea. În restul țării, însă, prețurile continuă să crească. În Cluj-Napoca vorbim despre o majorare de 6% în al treilea trimestru al acestui an, față de trimestrul al doilea. În Timișoara, Constanța, Brașov și Iași, creșterile au fost de până la 3%.

Daniel Tudor, consultant imobiliar: ”Probabil că ne vom opri din creștere sau se va reduce ritmul creșterii, că a fost destul de amețitor de la începutul anului. Prima reglare va fi din asigurarea de mai multe facilități pentru clienți, adică se vor oferi mai multe lucruri pentru cei care cumpără: piscine, bibliotecă în complex, spațiu de socializare, grădinițe și apoi următorul pas va fi să se reducă preturile.”

Specialistii spun că anul viitor prețurile vor stagna și abia în 2019-2020 vom asista la o scădere pe piață imobiliară.

Indicele Robor la 3 luni a crescut din nou și a atins un record al ultimilor trei ani
Risc de recesiune economică în cel mult 3 ani. Estimările analiștilor despre ROBOR și piața imobiliară
VIDEO PROTVPLUS.RO