Cosmarul creditelor luate intr-o "moneda stabila". 1500 de romani vor sa dea bancile in judecata
Aproape 1500 de clienti care s-au imprumutat in franci elvetieni vor sa dea bancile in judecata. Gheorghe Piperea, avocatul care se ocupa de proces, spune ca se asteapta sa adune circa 10.000 de nemultumiti.
Acestia spun ca in loc sa-i previna de riscul creditarii intr-o moneda care este in mod traditional folosita ca refugiu, bancile le-au vorbit despre stabilitatea francului si dobanda mica.
Cand au aparut in 2006 bancherii isi incurajau clientii sa aleaga creditele in franci elvetieni.
"Incurajat e putin spus. M-am dus sa iau un credit, mi s-a spus ca e foarte frumoasa dobanda si mi-a aratat un grafic care imi arata o moneda stabila", spune Bogdan Bocsan, client CHF
Promovarea se facea la nivel inalt.
"Dobanda pentru franci elvetieni este mai mica decat dobanda pentru euro si, traditional, nivelul dobanzilor in franci elvetieni a fost mai mic decat dobanda pentru euro", declara in 2006 Frigyes Harshegyi, director general in 2006 al unei banci comerciale.
Acelasi bancher spunea ca: "Nu putem emite o prognoza asupra evolutiei cursului de schimb valutar, dar putem lua in calcul faptul ca rata de schimb intre franci elvetieni si euro a fost stabila in ultimii 7 ani".
Toate bancile sustineau francul pe care il considerau ca fiind cea mai stabila moneda.
Francul elvetian (CHF), emis de catre Banca Nationala a Elvetiei, este considerat una dintre cele mai stabile monede.
Acum cateva mii de imprumutati in franci vor sa dea bancile in judecata.
Un astfel de proces va fi cu siguranta lung, dar exista si estimari care spun ca anul viitor francul va pierde din valoare.
O depreciere de 10% a francului ar duce cursul de la 3 lei si 60 de bani la 3 lei si 25 de bani pentru un franc.
"Francul elvetian, in momentele de criza, se apreciaza, dar in momente de liniste, atunci cand toata lumea isi revine, atunci se depreciaza", spune Cristian Hostiuc, director editorial ZF.
Stabilitatea unei monede este data de stabilitatea economiei tarii emitente. Francul elvetian (CHF), emis de catre Banca Nationala a Elvetiei, este considerat una dintre cele mai stabile monede.
Elvetia s-a bucurat de o economie sanatoasa, cu o crestere sustenabila si constanta, fara dezechilibre majore si cu o inflatie redusa.
Rata scazuta a inflatiei, sustinuta de o crestere economica echilibrata a permis rate ale dobanzii scazute. Rata dobanzii la francul elvetian este in general mai mica decat la alte monede cu circulatie internationala (EURO, USD), lucru care explica si ratele dobanzilor mai scazute la creditele in franci elvetieni oferite de banci.