Consiliul Concurenţei verifică prețurile ouălor. Cei care le-au umflat nejustificat riscă amenzi

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Producătorii de ouă s-ar fi înţeles să crească preţurile, în toamnă. Este suspiciunea Consiliului Concurenţei, care a făcut inspecţii la marii producători începând din noiembrie, când ouăle s-au scumpit brusc cu 50% la raft.

Autoritatea de concurenţă verifică în acelaşi timp şi marile lanţuri de magazine. Cei găsiţi vinovaţi că au umflat nejustificat preţurile vor plăti amenzi usturătoare. Vestea bună este că în ultimele luni preţurile au scăzut şi cel mai probabil vor rămâne la aceasi nivel şi de Paşte.

După ce a fost numit de ministrul Agriculturii "păun printre găini", preşedintele Consiliului Concurenţei a declanşat o anchetă pe piaţa ouălor. Preţurile au crescut deodată, în luna noiembrie, iar prima explicaţie a fost o scumpire similară şi în restul Europei. Acum, autoritatea de concurenţă spune că la noi au fost totuşi creşteri mai mari.

Suspiciunea noastră este că acest lucru se datorează faptului că unii din producătorii de la noi din ţară au profitat de criza asta europeană şi au crescut preţurile nejustificat. Dacă se confirmă, o să aplicăm amenzi care pot să ajungă până la 10% din cifra de afaceri, deci din vânzările pe care aceste companii le au”, a transmis Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Companiile investigate acoperă aproape jumătate din producţia românească de ouă. În plus, autoritatea de concurenţă a verificat şi sediul Uniunii Crescătorilor de Păsări, din care acestea fac parte. Conducerea asociaţiei nu a răspuns însă până la această oră acuzaţiilor autorităţii.

Analiza Consiliului Concurenţei arată că în septembrie 2017, preţul ouălor în România era 85% din media Uniunii Europene, iar până în noiembrie a depăşit media din spaţiul comunitar şi a ajuns la 104%. Inspectorii consiliului concurenţei au descoperit că preţurile la poarta fermei au crescut cu 57%, în acelaşi interval, iar la raft au fost mai mari cu 50%. CARTON

În ultimele luni, însă, preţurile ouălor în magazine au scăzut cu peste 20%, potrivit datelor Consiliului Concurenţei. Astfel că acum un ou costă, în medie, 70 de bani.

În pieţe, ouăle pot costa şi mai puţin. Şi aşa vor rămâne şi de Paşte, spun specialiştii.

Eu cred că vom avea un preţ asemănător la ouă, ca şi până acum, adică în jurul acestui preţ de 55-65 de bani. Vorbesc despre acele mici tonete de ouă ale fermelor, din pieţe”, explică Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

După experienţa anilor trecuţi, oamenii se aşteaptă însă la preţuri mai mari.

În paralel cu investigaţia declanşată printre producătorii de ouă, Consiliul Concurenţei verifică şi lanţurile de magazine.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO