Facturile neplatite ale companiilor de stat sunt cat bugetul Educatiei pe un an: 5,5% din PIB
Platim cu totii, cu varf si indesat, pierderile imense din companiile de stat. Intr-un singur an, fiecare dintre noi scoate din buzunar 200 de lei, pentru a acoperi aceste gauri.
Banii reprezinta, de exemplu, jumatate din pensia lunara a peste 800.000 de pensionari, care au cele mai mici pensii, din Romania.
Un studiu recent al Bancii Mondiale arata ca fiecare angajat de la stat aduce in medie pierderi de circa 5.000 de euro pe an.
La nivel national, companiile de stat au generat 11% din valoarea adaugata bruta, dar arieratele lor au insumat 28 miliarde lei, echivalentul a 5,5% din PIB.
Citeste AICI intreg studiul BM
Iar daca vorbeste despre un buget de austeritate, Guvernul trebuie sa gaseasca solutii sa curme si aceste pierderi.
Gheorghe Ialomitianu ocupa una dintre cele mai importante functii in cabinetul Boc.
El colecteaza banii contribuabililor si decide ce se intampla cu ei mai departe. Semnatura sa valoreaza la propriu miliarde.
In Europa, declaratiile ministrilor de finante pot influenta cotatiile actiunilor sau cursul de schimb. Nu si in cazul Romaniei.
Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, Gheorghe Ialomitianu are cel mai scazut nivel de incredere dintre ministrii nostri.
De cand a fost numit in functie, toate deciziile luate in cadrul ministerului de finante au fost anuntate de presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc sau guvernatorul BNR.
Insusi ministrul recunoaste ca guvernatorul ii mai sufla din cand in cand la ureche ce are de facut. "E o placere sa vii la Banca Nationala, o gazda foarte buna si domnul guvernator al Bancii Nationale ne spune lucruri bune si ne spune ce avem de facut", declara Gheorghe Ialomitianu.
Ministrul nu a putut sa ne dea foarte multe detalii despre bugetul anului 2012. S-a rezumat la repetarea mesajelor transmise deja de presedinte, in urma cu cateva zile.
Stim insa de la Elena Udrea ca anul viitor vom avea o crestere de 2,1% si am aflat de la presedinte ca deficitul bugetar trebuie sa fie de 1,9 procente.
O mare problema sunt pierderile uriase din companiile de stat, spun reprezentantii FMI. Aceste companii au acumulat pierderi de 1 miliard de euro. Ceea ce inseamna ca pe fiecare din noi ne costa painea zilnica pentru 250 de zile.
Daca adaugam si datoriilem, cifra depaseste 7 miliarde de euro. Cu acesti bani am putea construi 1.266 de kilometri de autostrada, sau s-ar putea plati peste 2 milioane si jumatate de pensii de 1.000 de lei timp de un an.
O treime din companiie de stat sunt practic in faliment si sunt tinute intr-o stare coma artificiala de stat, care pompeaza in ele bani la nesfarsit.
Societatea Nationala a Carbunelui are pierderi de 85.000 de euro pe angajat. Pierderi la fel de mari sunt si la Carbonifera, Termolectrica, Santierul Naval Mangalia, Tarom sau Romavia.