Romania isi construieste bugetul pentru 2012. Nu vor creste pensiile si salariile
Fondul Monetar International s-a intors in Romania. Urmeaza doua saptamani de foc pentru guvernanti, iar deciziile luate dupa aceasta noua runda de negocieri ne vor afecta pe toti.
Practic, se va decide bugetul pentru 2012, cu o crestere economica mult sub asteptari. Asta inseamna ca nu vor mai fi bani pentru majorari de salarii sau pensii, iar firmele isi pot lua adio de la reducerea contributiilor de asigurari sociale.
Luna viitoare vom afla si cu cat se vor scumpi gazele si energia electrica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fondul Monetar nu vine cu vesti bune. Cresterea economica anul viitor nu va mai fi de 4%, ci de 2%. Iar deficitul bugear nu mai are cum sa fie de 3% din PIB, ci de doar 1,5%.
In traducere libera, guvernul nu va mai avea bani sa majoreze pensiile si salariile si sa reduca si taxele pe deasupra. Asa ca premierul si-a schimbat discursul. Nu mai promite majorari salariale, asa cum facea in urma cu cateva luni si lasa de inteles ca ar trebui sa ne multumim cu ce avem.
Agravarea crizei din Europa ne costa anul viitor 5 miliarde de euro. Atat pierdem din Produsul Intern Brut, din cauza incetinirii cresterii economice.
Ar fi fost insa resurse pentru majorari, daca de exemplu guvernul ar fi luat masuri pentru reducerea pierderilor companiilor de stat. Acest lucru nu s-a intamplat.
In plus, expertii FMI vor sa stie exact cat de eficienti sunt bugetarii care au ramas in sistem.
In aceasta runda de negocieri vom afla si cu cat se vor scumpi gazele.
Companiile cer o majorare de 10% a pretului pentru consumatorii industriali, care se va reflecta insa in preturile tuturor produselor.
Singura veste buna este ca pentru anul viitor FMI nu ia in calcul revenirea recesiunii.