Compania care administreaza 60% din zacamantul de cuprul romanesc, vanduta de stat cu 200 mil euro


Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 20:18
Data publicarii: Luni 26 Martie 2012 19:16
Categorie: Stiri Economice

Romania si-a vandut ieri cea mai mare rezerva de cupru a tarii: "Cupru Min", din Abrud. O companie din Canada a dat 200 de milioane de euro, pentru un zacamant care, potrivit specialistilor, valoreaza 6 miliarde de euro.

Licitatia a avut loc intr-un moment in care cuprul se vinde foarte scump pe piata internationala.

In 1983, canadienii au venit in Romania sa ne ajute la dezvoltarea exploatarii minereului de uraniu. Stephen Roman, un magnat canadian a fost invitat chiar de Nicolae Ceausescu sa sprijine construirea centralei nucleare romanesti.

Zilele acestea, compania Roman Copper Corp, din Canada, care sustine ca nu are nicio legatura cu Stephen Roman, a venit in Romania pentru a cumpara Cupru Min de la Abrud. A reusit acest lucru dupa ce s-a luptat intr-o licitatie deschisa cu alte trei companii din Australia, Olanda si Bulgaria.

Licitatia a pornit de la aproape 60 de milioane de euro si a fost adjudecata pentru mai bine de 200 de milioane de euro.

Expertii, dar si angajatii minei vorbesc de o afacere rentabila, dar gestionata prost.

In prezent, cuprul a ajuns sa coste pe bursa 8.400 de euro tona. Mina vanduta reprezinta 60 la suta din zacamantul tarii, adica un milion de tone.

Daca pretul s-ar mentine, compania ar castiga 6 miliarde de euro din exploatarea cuprului de la Rosia Poieni.

Anul trecut, Mineco Group, o companie din Elvetia, a cumparat o alta mina din Romania: Moldova Noua.

VIDEO PROTVPLUS.RO