ANPC obtine executarea silita a uneia dintre cele mai mari banci din Romania. 260 de clienti vor primi inapoi 1 mil. de euro


Ultimul update: Sambata 03 Mai 2014 07:09
Data publicarii: Miercuri 30 Aprilie 2014 19:26
Categorie: Stiri Economice

Autoritatea de Protectie a Consumatorilor a demarat procedura de excutare silita impotriva uneia dintre cele mai mari banci din Romania. 260 de clienti, care au luat imprumuturi ipotecare, urmeaza sa primeasca inapoi peste 1 milion de euro.

Potrivit ANPC, banii au fost incasati ilegal de banca, printr-un comision de risc care apoi a fost transformat in comision de administrare.

"Avem o decizie definitiva si irevocabila in favorea ANPC in care sunt implicati 260 de consumatori, carora trebuie sa li se restituie toti banii incasati fara temei legal incepand din 21.06.2010 pana in prezent", a declarat Marius Alexandru Dunca - presedintele ANPC.

Marius Alexandru Dunca, presedintele ANPC

Este vorba de un comision de risc care in functie de contract varia intre 0,12 si 0,26% . ANPC sustine ca in 2010 acesta a fost declarat ilegal, insa banca l-ar fi redenumit comision de administrare, pe care legea il accepta in continuare. "Ei au transformat acest comision de risc pe care il aveau in comision de administrare in timpul contractului. ei ce au zis gasim noi o chichita", a explicat Marius Alexandru Dunca.

Cei 260 de clienti au depus plangeri la ANPC in 2010 iar instanta a emis o decizie definitiva si irevocabila doi ani mai tarziu.

Potrivit ANPC, la un credit de 129.000 de euro, cu dobanda de 3,5% si comision de risc de 0,12% , valoarea lunara a comisionului era intre 240 si 110 euro. Clientul in cauza are de recuperat de la banca aproape 6000 de euro. Sumele imprumutate de cei 260 de clienti variaza intre 20 de mii si 400.000 de euro. Este vorba de imprumuturi ipotecare luate in principal in euro si franci elvetieni.

Punctul de vedere al Volksbank

Pe de alta parte, Volksbank considera ca "instanta, desi mentine procesul-verbal incheiat de ANPC, precizeaza ca executarea sanctiunilor nu are baza legala, intrucat OUG 50 nu se mai aplica din decembrie 2010, contractelor in derulare. In ceea ce priveste executarea anuntata de ANPC, Volksbank nu a primit vreo notificare, iar in cazul in care aceasta s-ar concretiza, vom face contestatie la executare sustin reprezentantii bancii."

Alti 2 clienti au recuperat deja, impreuna, 150.000 de lei de la aceasi banca, tot pentru un comision de risc perceput ilegal. In cazul lor, procedura de executare silita a durat jumatate de an.

Tags: anpc,

Prima banca din Romania obligata sa returneze clientilor 2 mil. de euro. Schema prin care a marit abuziv ratele cu 25 la suta
Prima banca din Romania obligata sa returneze clientilor 2 mil. de euro. Schema prin care a marit abuziv ratele cu 25 la suta
O cunoscuta banca din Romania pierde irevocabil un proces colectiv pe clauze abuzive privind comisionul si dobanda
O cunoscuta banca din Romania pierde irevocabil un proces colectiv pe clauze abuzive privind comisionul si dobanda
Volksbank cere executarea silita a lui Dan Diaconescu, pentru un credit de peste 2,3 mil. euro
Volksbank cere executarea silita a lui Dan Diaconescu, pentru un credit de peste 2,3 mil. euro
VIDEO PROTVPLUS.RO
litoral
Cât au cheltuit turiștii pe litoral în acest sezon. Luna septembrie, mai cautată față de 2018
PE a aprobat ajutorul de 8,2 mil. € pentru România în urma inundațiilor din 2018
Modificările la „Prima Casă”, adoptate de Senat. Venitul maxim acceptat pentru credit
Rusia ridică vizele pentru 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată
Avem cea mai ieftină pâine din Europa. România, fruntașă la exportul de grâu în UE
Teodorovici vrea pedeapsa cu închisoarea pentru patronii care nu plătesc contribuțiile la stat
Antreprenor
Antreprenorii plătesc mii de euro ca să învețe de la străini cum să își dezvolte afacerile
Noile reguli privind plata cu cardul, în vigoare de azi. Care sunt noile cerințe
Ion Țiriac NU mai este cel mai bogat român. Cine l-a detronat pe miliardar în topul Forbes
Afacerea care a devenit succes garantat în România. Cât câștigă producătorii
Cu cât s-au scumpit alimentele în august. Anunțul INS despre rata inflației
Prețurile au continuat să crească în luna august. Domeniile cu cele mai mari scumpiri