ANPC obtine executarea silita a uneia dintre cele mai mari banci din Romania. 260 de clienti vor primi inapoi 1 mil. de euro

Ultimul update: Sambata 03 Mai 2014 07:09
Data publicarii: Miercuri 30 Aprilie 2014 19:26
Categorie: Financiar

Autoritatea de Protectie a Consumatorilor a demarat procedura de excutare silita impotriva uneia dintre cele mai mari banci din Romania. 260 de clienti, care au luat imprumuturi ipotecare, urmeaza sa primeasca inapoi peste 1 milion de euro.

Potrivit ANPC, banii au fost incasati ilegal de banca, printr-un comision de risc care apoi a fost transformat in comision de administrare.

"Avem o decizie definitiva si irevocabila in favorea ANPC in care sunt implicati 260 de consumatori, carora trebuie sa li se restituie toti banii incasati fara temei legal incepand din 21.06.2010 pana in prezent", a declarat Marius Alexandru Dunca - presedintele ANPC.

Marius Alexandru Dunca, presedintele ANPC

Este vorba de un comision de risc care in functie de contract varia intre 0,12 si 0,26% . ANPC sustine ca in 2010 acesta a fost declarat ilegal, insa banca l-ar fi redenumit comision de administrare, pe care legea il accepta in continuare. "Ei au transformat acest comision de risc pe care il aveau in comision de administrare in timpul contractului. ei ce au zis gasim noi o chichita", a explicat Marius Alexandru Dunca.

Cei 260 de clienti au depus plangeri la ANPC in 2010 iar instanta a emis o decizie definitiva si irevocabila doi ani mai tarziu.

Potrivit ANPC, la un credit de 129.000 de euro, cu dobanda de 3,5% si comision de risc de 0,12% , valoarea lunara a comisionului era intre 240 si 110 euro. Clientul in cauza are de recuperat de la banca aproape 6000 de euro. Sumele imprumutate de cei 260 de clienti variaza intre 20 de mii si 400.000 de euro. Este vorba de imprumuturi ipotecare luate in principal in euro si franci elvetieni.

Punctul de vedere al Volksbank

Pe de alta parte, Volksbank considera ca "instanta, desi mentine procesul-verbal incheiat de ANPC, precizeaza ca executarea sanctiunilor nu are baza legala, intrucat OUG 50 nu se mai aplica din decembrie 2010, contractelor in derulare. In ceea ce priveste executarea anuntata de ANPC, Volksbank nu a primit vreo notificare, iar in cazul in care aceasta s-ar concretiza, vom face contestatie la executare sustin reprezentantii bancii."

Alti 2 clienti au recuperat deja, impreuna, 150.000 de lei de la aceasi banca, tot pentru un comision de risc perceput ilegal. In cazul lor, procedura de executare silita a durat jumatate de an.

Tags: ANPC,

Prima banca din Romania obligata sa returneze clientilor 2 mil. de euro. Schema prin care a marit abuziv ratele cu 25 la suta
Prima banca din Romania obligata sa returneze clientilor 2 mil. de euro. Schema prin care a marit abuziv ratele cu 25 la suta
VIDEO PROTVPLUS.RO
porumb
România, primul loc în Europa la producția de porumb. Lecția învățată de fermieri
Un senator ALDE acuză că indicele ROBOR este trucat cu ştiinţa BNR. Reacția băncii
În România, 34% dintre afacerile din agricultură sunt conduse de femei. Cazul Alinei
Capitolul la care Timișoara și Clujul lasă Bucureștiul în urmă. Efectele proiectului
Afacerea de succes a unui fost fotbalist, inspirată de câinele său. Povestea lui Călin
Conace istorice de lângă București, scoase la licitaţie. Sumele de pornire
stuf, locuinte, izolatie termica, delta dunarii
Cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile. România exportă aceste materiale
Un patinoar ridicat la Tg. Mureș cu 7,5 milioane € zace nefolosit. Explicația autorităților
Probleme după programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. Prețurile ar fi crescut
Leul încheie pe scădere o săptămână de recorduri negative. Euro, foarte aproape de 4,7 lei
O armă de ultimă generație, produsă în România. Declarația ministrului Economiei
Serviciile online ale ING Bank au căzut după un atac cibernetic