CNBC: Investitorii curteaza din nou "ratustele urate" din Europa de Est

Portretul burselor - 4

Europa Centrrala si de Est ar putea deveni noul "safe haven" (regiune de plasamente sigure) pentru investitori, dupa ce tarile au implementat reforme structurale in urma crizei financiare, potrivit unei analize a postului american de televiziune CNBC.

Europa Centrala si de Est este cunoscuta ca versiunea "turbo" a Europei de Vest, noteaza CNBC.

Cand economiile din Vest avansau usor, cele din Est inregistrau cresteri puternice. Cand situatia este grea in Vest, in Est este de-a dreptul oribila.

Tarile din regiune, care in prima parte a anului 2009 se confruntau cu o oprire abrupta a investitiilor straine, ce a condus la temeri ca se vor prabusi si vor trage in jos si economia mondiala, au luat masuri drastice de a reduce cheltuielile publice si de a-si pune bugetele in ordine, pentru a castiga increderea investitorilor. Somajul a crescut puternic, si toate, cu exceptia Poloniei, au trecut prin recesiuni adanci.

Dar statele din regiune, denumite in limbajul comun al investitorilor ECE (Central and Eastern Europe - CEE), sunt percepute ca fiind intr-o forma mai buna fata de multe state din Vest.

Citește și
Jeffrey Franks, FMI
Trebuie sa ne multumim cu o crestere economica de numai 2% in 2012. Franks: Nu e vina Romaniei

"Tarile din ECE au adoptat reforme structurale, incearca sa progreseze pe acest front si au mai mult succes decat economiile dezvoltate", a declarat Peter Attard Montalto, economist pentru piete emergente la grupul nipon Nomura, intr-un interviu pentru CNBC.

Ratele CDS (Credit Default Swap - costul de asigurare impotriva riscului de neplata) au fost in ultima perioada mai mici pentru statele din ECE decat pentru cele cu probleme din zona euro.

La fel, datoria publica, raportata la PIB, este mai mica. In zona euro, datoria medie fata de PIB este de circa 85%, in timp ce in Polonia este de 55%, in Cehia de 38%, in Ungaria de circa 80% iar in Slovacia de 41%, potrivit unor date Eurostat din 2010.

In timp ce optiunile pentru plasamente sigure devin tot mai putine la nivel mondial, "ratustele urate" din urma cu doi ani s-au gasit in situatia de a fi "curtate" de investitori care cauta randamente bune, dar si sigure, potrivit CNBC.

Recenta masura a bancii centrale a Elvetiei de a plafona cursul francului in raport cu euro va genera, probabil, o crestere a intrarilor de capital, situatie care ar putea conduce eventual la o "bula specualtiva", a spus Montalto.

In contextul cresterii ingrijorarii privind Europa de Vest, perspectivele Estului par, insa, sa se intunece de asemenea.

Analistii ING au redus estimarile de crestere economica pentru regiune in septembrie. "In acest moment, toate pietele din Europa Centrala si de Est sunt afectate de situatia din zona euro. Investitorii sunt mai precauti in privinta regiunii, mai ales cei din SUA, care au fost mai sceptici in privinta zonei euro", a declarat Simon Quijano-Evans, economist sef la ING.

Totusi, analistii ING au adaugat ca tendinta de convergenta in privinta ratingurilor, respectiv retrogradarea tarilor dezvoltate si cresterea calificativelor celor emergente, face atractive obligatiunile economiilor emergente.

"Rezervele valutare din ECE au inceput sa creasca destul de bine. Nu au tiparit bani, cum fac SUA, Banca Centrala Europeana, China si alte tari, astfel ca dobanzile sunt stabile iar inflatia coboara", a declarat presedintele Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius.

In urma cu numai cativa ani, inflatia ridicata era o problema dificil de depasit in statele ECE, aflate in proces de deschidere a economiilor si de incurajare a competitiei.

Cu unele exceptii, inflatia din regiune este comparabila, sau chiar mai scazuta, decat in economiile mai dezvoltate ale Europei. Inflatia redusa ar trebui sa ajute regiunea sa lupte cu efectele unei incetiniri economice in zona euro si in SUA, ca urmare a recuperarii cererii de consum, odata cu puterea de cumparare reala, potrivit unei recente note pentru investitori a UniCredit.

Oportunitatile de investitii difera de la tara la tara, afirma analistii. Cehia a fost numita "Elvetia Europei de Est", bursa de la Varsovia este printre cele mai mari din regiune, Slovacia este considerata un centru al industriei auto, iar investitorii urmaresc Ungaria pentru a vedea daca guvernul va inceta sa implementeze masuri care alunga capitalul strain.

Chiar si cu aceste diferente, soarta economica si politica a regiunii este inseparabila de cea a "surorii mai mari", Europa de Vest, iar est-europenii au inceput sa se teama ca lipsa de autoritate ar putea fi fatala Uniunii Europene pe termen lung.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Emil Boc:
Emil Boc: "Plecarea Nokia va influenta prognoza de crestere economica a Romaniei"

Premierul Emil Boc a declarat ca plecarea Nokia din Cluj influenteaza prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor. Acum, Guvernul incearca sa reduca la maxim acest efect.

Trebuie sa ne multumim cu o crestere economica de numai 2% in 2012. Franks: Nu e vina Romaniei
Trebuie sa ne multumim cu o crestere economica de numai 2% in 2012. Franks: Nu e vina Romaniei

O crestere economica de 3,5, chiar 4%, in 2012, este deja un vis prea frumos. Trebuie sa ne multumim cu jumatate. Iata ce spune seful delegatiei FMI in Romania.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.