Trebuie sa ne multumim cu o crestere economica de numai 2% in 2012. Franks: Nu e vina Romaniei

Ultima actualizare: 04-07-2012 01:57

O crestere economica de 3,5, chiar 4%, in 2012, este deja un vis prea frumos. Trebuie sa ne multumim cu jumatate. Iata ce spune seful delegatiei FMI in Romania.

Declaratia vine dupa ce conducerea executiva a institutiei de la Washington ne-a aprobat aseara o noua transa din imprumutul preventiv.

Romania nu poate fi ferita de problemele mondiale, asa ca FMI va revizui in scadere prognoza de crestere economica de anul viitor.

"In mod cert, prognoza va fi mai mica decat 3,5%, cat estimam in prezent. Cred ca va ramane undeva la 2%. Nu este vina Romaniei, ci a factorilor externi", a declarat Jeffrey Franks pentru agentia Mediafax.

"Observam o incetinire a cresterii economice in toate zonele mondiale. Socurile externe, factorii externi vor influenta si cresterea economica din Romania din anul care urmeaza, din 2012", mentioneaza si Mihai Tanasescu.

Conducerea FMI are insa si alte temeri privind tara noastra. Potrivit lui Jeffrey Franks: "Membrii board-ului incurajeaza autoritatile sa continue ferm reformele structurale, pentru ca exista ingrijorari legate de posibile presiuni politice care sa ingreuneze acest proces".

Nu este cazul, raspune premierul: "Noi am spus foarte clar: chiar daca 2012 este un an electoral Guvernul nu va ceda nici unui imbold populist."

Insa americanii cred in continuare ca reformele din companiile de stat sunt extrem de lente. Emil Boc precizeaza ca va respecta intocmai calendarul privatizarilor convenit cu Fondul Monetar International.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO