Cine dictează de fapt preţul benzinei în România. Raportul Consiliului Concurenţei
Companiile petroliere aşteaptă mişcările strategice ale liderului pieţei, OMV Petrom, pentru a decide modul în care modifică preţul carburanţilor, se arată în raportul anual al Consiliului Concurenţei.
"Atât la benzină cât şi la motorină se observă, pe baza ecuaţiilor determinate la nivel individual pentru fiecare jucător în parte, un tipar care sugerează existenţa unui comportament de urmare a liderului (în acest caz liderul fiind OMV Petrom). Rezultatele sugerează că OMV Petrom reacţionează mai rapid decât ceilalţi jucători din piaţă, fapt ce poate sugera că aceştia, de fapt, aşteaptă mişcările strategice ale OMV Petrom pentru a răspunde la acestea", se precizează în raport.
Autoritatea de Concurenţă a realizat o analiză a sectorului carburanţilor, pentru a stabili dacă evoluţia preţurilor la pompă o urmează pe cea a cotaţiilor petroliere.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
"Pe baza datelor agregate la nivel de săptămână în cazul benzinei, prelucrările cantitative nu resping existenţa unei ajustări asimetrice a preţului la pompă în funcţie de evoluţia cotaţiei Platts. Cu toate acestea diferenţa de ajustare este foarte mică (în jurul valorii de 1%), astfel că trebuie avută în vedere şi semnificaţia economică a unei ajustări de asemenea magnitudine. De asemenea, semnificaţia statistică are la baza varianţa setului de date, iar caracteristicile acestuia şi modul cum pot afecta rezultatele au fost prezentate anterior. În cazul motorinei, prelucrările cantitative nu sugerează existenţa unei ajustări asimetrice a preţului în funcţie de evoluţia cotaţiei Platts", au precizat autorii raportului.
În urma anchetei, Consiliul Concurenţei a recomandat ca toate companiile petroliere să afişeze simultan majorarea preţurilor la carburanţi, pentru ca firmele să nu se influenţeze reciproc, întrucât concurenţa pe piaţa carburanţilor este una redusă.