Sefa FMI, vizita in Romania dupa 5 ani in care am strans cureaua sub tutela FMI. Ce plan are Lagarde
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, una dintre cele mai puternice femei din lume, a ajuns luni in Romania.
Sefa FMI se afla intr-o vizita oficiala de doua zile la Bucuresti, chiar inainte de inceperea negocierilor pentru un nou acord cu institutiile internationale.
Dupa cinci ani de austeritate sub tutela FMI, timp in care nivelul de trai a scazut sau a stagnat, frantuzoaica le va prezenta marti autoritatilor romane un nou model de crestere economica.
In mai 2009, in plina criza financiara globala, Romania incheia de urgenta un acord stand by cu FMI pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.
Am imprumutat 13 miliarde de euro pe o perioada de 2 ani. Sub supravegherea FMI, Guvernul a fost nevoit sa reduca salariile, sa majoreze TVA-ul si sa dea afara peste 100.000 de bugetari.
5 Mai 2010 a intrat in istorie ca cea mai neagra zi a acordurilor cu FMI, pentru ca s-a decis reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor.
Cateva saptamani mai tarziu, dupa ce Curtea Constitutionala s-a opus taierii pensiilor, Guvernul a anuntat o noua masura soc: majorarea TVA-ului la 24%.
Periodic, delegatiile FMI se intorceau in Romania. De fiecare data prognozau iesirea din recesiune, pentru ca apoi sa fie nevoiti sa faca alte calcule. Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI din acea vreme a fost nevoit sa isi corecteze si graficul pe care il desenase in prima sa vizita din Romania, devreme ce economia Romaniei nu isi revenea.
In mai 2011, Romania iese in sfarsit din recesiune, insa cresterea economica este anemica. Asa ca mai incheiem un nou acord cu fondul, de data aceasta preventiv, deorece nu mai apelam la banii pusi la dispozitie. Angajarile la stat raman insa inghetate, la fel si primele sau bonusurile, iar FMI pune presiune pe Guvern sa vanda companiile de stat.
Victor Ponta preia conducerea guvernului si acordul cu FMI in plina privatizare a Oltchimului, unde o masura impusa de fond, vanzarea companiei, se transforma intr-un circ mediatic si in prima privatizare televizata.
Christine Lagarde viziteaza Romania odata cu finalizarea cu multe derogari a celui de al doilea acord si in momentul in care tara noastra a inceput sa dea inapoi miliardele imprumutate. Fostul ministru de finante francez nu se sfieste sa ceara bani. In 2012, la forumul economic de la Davos, a cerut fonduri suplimentare pentru FMI, de fata cu cei mai puternici sefi de stat din lume.
Christine Lagarde l-a inlocuit pe Dominic Strauss Khan la sefia FMI dupa implicarea acestuia intr-un presupus viol, intr-o camera de hotel din New York. Fostul ministru de finante francez este prima femeie la conducerea FMI.
Lagarde nu este nici ea straina anchetatorilor. Casa ei din Franta a fost perchezitionata recent de autoritati si a fost audiata ca martor intr-un dosar de coruptie in care este implicat seful celei mai mari companii de telecomunicatii din Franta.
Christine Lagarde a sosit in jurul pranzului in Romania si a fost asteptata la aeroport de guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Pe perioada sederii in Romania, sefa FMI este cazata la un hotel de 5 stele din centrul Bucurestiului.
Luni dupa amiaza a ajuns la sediul Guvernului, pentru o intalnire cu premierul Victor Ponta la care au participa si Guvernatorul Mugur Isarescu si vice-guvernatorul Florin Georgescu.
Aici s-a discutat despre viitorul acord pe care Romania il va incheia luna viitoare cu FMI. Vorbim cel mai probabil de inca un acord preventiv.
Marti este posibil ca sefa FMI sa se duca la Cotroceni pentru o intrevedere cu Traian Basescu, iar apoi este asteptata la BNR unde va tine un discurs.
Marti, la BNR, sefa FMI va vorbi despre un nou model de crestere economica propus de FMI, inclusiv pentru Romania, din care vom afla daca tara noastra mai are nevoie de medicamente si de centuri de siguranta.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, fmi, christine lagarde, victor ponta,
Dată publicare:
15-07-2013 19:53