Acordul Romaniei cu FMI, incheiat cu o intarziere de trei luni fata de program
Acordul inceput in 2011 intre Romania si Fondul Monetar International a fost finalizat miercuri.
Asta dupa ce Consiliul Director al FMI a avizat ultimele doua evaluari ale acordului cu tara noastra si a aprobat scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile de la Bucuresti.
Pana acum, acordul, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri.
Acordul a fost incheiat cu o intarziere de trei luni fata de program, timp in care Guvernul a reusit sa respecte doua preconditii importante - achitarea arieratelor catre autoritatile locale si desemnarea unu castigator la privatizarea CFR Marfa.
Guvernul a mai anuntat ca intentioneaza sa incheie un nou acord cu FMI, in vara acestui an.
Statului i-au fost recomandate noi reforme, in domenii precum sanatate, taxe, energie, transporturi si companii de stat.
Restantele inregistrate in negocierile cu FMI, legate de arierate, privatizarea CFR Marfa si listarea Transgaz, au fost recuperate, astfel ca sunt indeplinite toate conditiile pentru incheierea cu succes a acordului, a declarat Victor Ponta.
"In cursul zilei de astazi, in sedinta board-ului FMI, se va lua in discutie scrisoarea de intentie si, practic, incheierea cu bine a acordului dintre Romania si FMI. Am avut intr-un an, peste un an de guvernare, cred ca in fiecare zi, tot felul de voci mai mult sau mai putin avizate care ne explicau ca deraiem de la program, ca nu indeplinim... indeplinim absolut toate conditiile, am recuperat - si aici a fost un efort comun - lucrurile care tineau atat de listarea Transgazului, de arieratele la autoritati locale si centrale, privatizarea CFR-ului, foarte multe alte sarcini dificile pentru fiecare dintre ministri, si mesajul de astazi e un mesaj foarte puternic de stabilitate fiscal-bugetara si un mesaj foarte clar pentru un guvern care e hotarat sa mearga intr-o directie clara si intr-o directie corecta in ceea ce priveste stabilitatea noastra", le-a spus premierul ministrilor, in sedinta de guvern, in fata presei.
El a subliniat faptul ca, in timpul mandatului sau, Romania a reusita sa iasa din procedura de deficit excesiv si sa deblocheze programele operationale sectoriale pentru transporturi, mediu, resurse umane si agricultura.
"Inchidem cu bine acordul cu FMI, inchidem cu bine discutia pornita din 2009 cu Comisia Europeana, am deblocat programele europene, pe aceasta zona cred ca ne-am facut datoria si acum trebuie sa incepem sa fructificam aceste ocazii”, a mai spus Ponta.
Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar in caz de necesitate. in luna ianuarie o misiune comuna a expertiilor internationali a negociat cu Guvernul mai multe masuri de reforme structurale si privatizari care ar urma sa fie implementate pentru ca intelegerea sa poata fi incheiata, cu o intarziere de trei luni fata de programul initial.
Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009.
Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa incheie un nou acord cu FMI in vara acestui an.