Christine Lagarde ataca Grecia: "Ar trebui sa va ajutati in primul rand singuri, platindu-va taxele"
Una dintre cele mai importante banci din Spania are nevoie de 23,5 miliarde de euro ca sa supravietuiasca.
Iar guvernul nu isi permite s-o lase sa se prabuseasca, pentru ca altfel ar contamina intregul sistem financiar spaniol. In ceea ce ii priveste pe greci, seful FMI a avertizat ca nu se pune problema eventualei "indulciri" a planului de austeritate.
"Ar trebui sa va ajutati in primul rand singuri, platindu-va taxele", le-a transmis Christine Lagarde intr-un interviu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Se dezlantuie o furtuna care ameninta Europa, deocamdata pornita de aici, din Grecia. Nu stim inca daca se va domoli in saptamanile urmatoare, daca se va intensifica sau isi va schimba directia", comenteaza corespondentul Sky News Joel Hills.
Vantul crizei bate, insa, si asupra Spaniei. Bankia, a patra institutie bancara ca marime a tarii a anuntat ca are nevoie de inca un ajutor de 19 miliarde de euro, pentru a putea respecta rezervele obligatorii impuse de guvern. Luna acesta mai primise un colac de salvare de 4,5 miliarde. Asa s-a ajuns la o suma record pentru un plan public de salvare in sectorul financiar spaniol.
"Guvernul si-a exprimat deja intentia de a sprijini Bankia si vrem sa le transmitem oamenilor sa nu-si piarda increderea, pentru ca banca are in fata un viitor solid", a declarat Soraya Saenz de Santamaria, vicepresedinta guvernului.
Insa, "exista multa incertitudine si sper ca guvernul spaniol ne va spune clar cum si de unde va face rost de bani necesari, pentru ca bursele pot deveni foarte nelinistite si tensionate", a spus Santiago Carbo Valverde, profesor de economie.
Revenind la Grecia, "exista si o prognoza mohorata, daca, la un moment dat, Grecia decide sau este fortata sa abandoneze moneda euro pentru a reveni la drahma. Daca va fi asa, nimeni nu poate evalua cu siguranta consecintele, dar exista temeri ca pentru greci va fi un dezastru. Va creste dramatic somajul si inflatia, pe masura ce Banca Centrala va fi nevoita sa tipareasca tot mai multe bancnote pentru a sustine bancile grecesti", explica Joel Hills.
In cele mai negre scenarii, asa-numitul "Grexit", adica iesirea Greciei din Zona euro, ar putea costa Uniunea Europeana 1.000 de miliarde de dolari.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, Spania, criza imobiliara, Zona Euro, Grexit,
Dată publicare:
26-05-2012 17:29