"Solutia mizerabila" pe care UE trebuie s-o ia de urgenta: "Super-stat European sau ruptura totala?"
Grecia se pregateste de alegeri, iar Uniunea Europeana se pregateste de o schimbare importanta. Rezistenta monedei unice este prioritara in acest moment, iar viitorul Uniunii din acest aspect "se va decide la Berlin", scrie The Economist.
"Despartire sau superstat?", acestea sunt alegerile pe care Uniunea Europeana trebuie sa le ia in viitorul foarte apropiat, noteaza The Economist, care prezinta o perspectiva cel putin sumbra pentru zona Euro: "O versiune mai restransa a federalismului este un pic mai mizerabila decat solutia rupturii Euro"
The Economist analizeaza cele doua directii ale Uniunii Europene si noteaza ca Germania reprezinta un punct cheie in viitorul UE.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ce se va intampla cu Uniunea Europeana? Un drum duce catre ruptura totala a Euro, cu toate repercusiunile care vor urma aceasta decizie. Alt drum implica un transfer fara precedent de avere catre granitele Europene si o predare totala a suveranitatii. Separati sau super stat: acestea sunt cele doua alternative in acest moment"
"Liderii Euro, cu exceptia Greciei, spun ca vor sa tina moneda intacta. Dar creditorii din Nordul Europei, cu Germania in frunte, nu pot plati destul incat sa asigure supravietuirea uniunii monetare, in timp ce tarile sudice din Europa refuza sa auda din partea strainilor cum sa isi traiasca vietile"
"Acesta este testul a peste 60 de ani de integrare Europeana, iar populatia europeana trebuie sa aiba acum un scop comun pentru ca telul de a pastra moneda unica sa ramana intact. Mai mult decat atat, este un test mai ales pentru Germania. Cancelarul Angela Merkel sustine ca amenintarea caderii euro trebuie sa pastreze guvernele Europei in calea spre reforma. In cele din urma, alegerea Europei va fi luata la Berlin."
"In ultimele luni, am ajuns la concluzia ca indiferent daca Grecia va ramane sau nu in zona euro, o solutie de salvare inseamna mai mult decat s-a facut pana acum. Zona euro trebuie sa se mute in bloc in spatele bancilor si in grup sa sustina povara datoriilor. Este limitat, tehnocratic, facut sa nu nasca un superstat despre care criticii se tem. Este mai mult o mutare catre federalism, una care nelinisteste multe state Europene. Este riscant, dar nu mai e mult timp. Zvonurile ca bancile se duc spre zone periferice ale Europei au pus investitorii in alerta."
"Merita salvata moneda euro? Chiar si cei mai aprigi sustinatori realizeaza acum ca a fost conceputa prost si pusa in practica si mai rau. Grecia nu ar fi trebuit lasata niciodata aici, Franta si Germania s-au plimbat printre legislatiile care ar trebuit sa opreasca guvernele sa scape de sub control imprumuturile. Inaltii "preoti" ai "euro-ortodoxiei" au esuat sa inteleaga faptul ca, desi Irlanda si Spania si-au pastrat regulile fiscale, au avut probleme cu imobiliarele, iar Portugalia si Italia au fost prinse intr-o crestere slaba si intr-un declin al competitivitatii."
"O despartire, multi sustin, ar ajuta tarile sa redevina stapane pe propriile politici monetare. Un curs mai bun ar putea ajuta apropierea salariilor de nivelul productivitatii, cel putin pentru o perioada."
"Caderea Euro va fi un cadou pentru cei anti-UE, populistii anti-globalizare, precutl francezii lui Marine Le Pen. Vor fi multi gasiti vinovati: Eurocratii, finantistii, germanii intransigenti, mediteraneenii neglijenti, strainii de toate tipurile. In timp ce politicile nationale si vor transforma in ceva urat, cooperarea europeana se va fisura.", scrie The Economist.
Sursa: The Economist
Etichete: grecia, uniunea europeana, germania, moneda euro,
Dată publicare:
25-05-2012 09:11