Unda de soc vine din Asia. Anuntul care sperie marile economii ale lumii
Economia Chinei, a doua ca marime din lume, si-a incetinit semnificativ ritmul in ultimii doi ani, potrivit unor date oficiale guvernamentale.
Astfel, Produsul Intern Brut a crescut cu 8,9% in ultimele 3 luni ale anului 2011 - ceea ce reprezinta o scadere fata de cresterea de 9,1% din trimestrul anterior. Statisticile mai arata ca, pe tot anul 2011, cresterea economica a Chinei a fost de 9,2 %, comparativ cu 10,3% in 2010.
Analistii citati de BBC News sustin ca se asteptau ca dezvoltarea economica a Chinei sa incetineasca si in 2012.
"Privind la anul 2012, veti vedea o si mai mare incetinire a cresterii economice, in primul trimestru, ca efect al amenintarilor de pe piata financiara globala" a declarat Arjuna Mahendran, sef al diviziei Asia la Banca Privata HSBC.
In anii anteriori, China a avut economia cu cea mai ridicata rata de crestere din lume. Totusi, masurile de stimulare a mediului economic, implementate de Guvern, au creat riscul aparitiei unor active "umflate", astfel ca statul chinez cauta in prezent sa incetineasca ritmul cresterii economice la niste nivele sustenabile. Printre aceste masuri s-a aflat si cea care punea frana la imprumuturi, pentru a preveni "supraincalzirea" imobiliarelor si a pietelor de investitii. De asemenea, a intarit rezerva monetara.
Datele oficiale prezentate in aceste zile arata ca investitiile imobiliare din China au crescut cu 27,9% in 2011 - in scadere fata de rata anuala de 29,9 %, inregistrata intre lunile ianuarie-noiembrie 2010.O alta cauza a incetinirii cresterii economice, mai scriu cei de la BBC News, este provocata de scaderea exporturilor, ca urmare a cererii slabe din Europa si SUA.
Unii analisti spun ca statul chinez ar trebui sa-si modifice strategia cresterii economice pentru a atinge niste parametri sustenabili, chiar daca acest lucru ar insemna o incetinire. "Daca va uitati la compozitia acestei cresteri economice, este generata intr-o proportie covarsitoare de un boom al investitiilor. Asa ca ei ar trebui sa se axeze pe o cale de dezvoltare mult mai de incredere, departe de investitii, bazata mai mult pe pietele interne de aici, din China." a concluzionat Patrick Chovanec, profesor asociat la Universitatea Tsinghua de Economie si Management din Beijing.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: China, criza, economie, investitii, exporturi,
Dată publicare:
17-01-2012 09:30