Cea mai mica dobanda din Romania, obtinuta in instanta, in lupta cu banca. Cum se castiga procesele
Multi dintre romanii care au avut curajul, in urma cu doi ani, sa inceapa lupta cu bancile pentru dobanzi mai mici incep sa invinga.
Avocatii spun ca numai de la inceputul lui 2012 peste o mie de clienti au avut castig de cauza. Iar unul dintre ei a obtinut de la instanta suprema o dobanda de 3 ori mai mica decat cea pe care o plateste in prezent.
Alexandru Seulean este primul avocat care a obtinut o decizie favorabila la cea mai inalta instanta a tarii in cazul unei cliente nemultumite de modul in care banca a aplicat Ordonata 50 in anul 2010.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Banca a modificat in mod unilateral dobanda in sensul modificarii marjei unilaterale de la 1,5 la 9,26 puncte procentuale la care a adaugat Euribor. Clienta mea a cerut conform contractului o dobanda anuala efectiva calculata dupa fomula 1,5 plus Euribor", spune avocatul Alexandru Seulean.
Iar Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a dat dreptate, stabilind ca dobanda trebuie sa fie doar Euribor plus 1,5% - o scadere de la peste 10 procente la mai putin de 3. Pentru client inseamna o economie de 1.500 de euro pe luna. Decizia Inaltei Curti da sperante si altora.
Alti avocati sunt insa mai prudenti.
"Decizia in acest caz este opozabila doar partilor opozabile in proces, nu poate fi aplicata altor spete, nu este obligatorie pentru alte instante, nici instante inferioare si nici instantei supreme," sustine avocatul Gabriel Biris.
Bancherii cauta mereu explicatii pentru dobanzile mari la creditele vechi. Nu spun insa de ce creditele noi pe care le dau acum sunt mult mai ieftine.
Cateva zeci de mii de romani se judeca in continuare cu bancile, in procese individuale sau colective.