Cea mai mare scumpire a gazelor din Europa în acest an, după o fisură la o conductă norvegiană
După o bună perioadă de liniște, prețul gazului în Europa ne dă iar fiori. O fisură la o conductă norvegiană a dus la un salt neașteptat de 13%, la începutul săptămânii, cea mai mare scumpire din acest an.
Norvegia este acum principala sursă de gaz a Europei. Prețul a urcat și la bursa românească.
Imediat după anunțarea unei fisuri la o conductă în Norvegia, bursa de la Amsterdam, de referință pentru prețul european, a reacționat, deși depozitele sunt pline pentru această perioadă.
Creșterea a fost de 13%, la peste 38 de euro/MWh, cel mai mare preț din acest an. Compania norvegiană a anunțat că până vineri reparațiile vor fi finalizate, astfel că prețul a mai coborât.
Sunt creșteri similare și la bursa românească, pe piața spot (cu livrare și plată imediată - din eng. „on the spot” - „pe loc”).
Reacția este atât de puternică pentru că Norvegia este acum principalul furnizor al Europei. Aproximativ 30% din cantitatea totală de gaz ajunge de acolo. Al doilea furnizor a devenit Statele Unite ale Americii, care livrează aproximativ 20% și contribuie puternic de peste ocean la securitatea energetică a Europei, cu gaz lichefiat. Rusia, care înainte de începerea războiului din Ucraina, era principala sursă, mai livrează acum sub 15% din necesarul european, potrivit estimărilor.
Europa a reușit așadar o decuplare aproape completă de gazul rusesc, dar a și redus consumul cu 20 de procente. România a contribuit de asemenea la o scădere a consumului.
România a reușit, după mulți ani, și să crească producția, mai ales după exploatarea gazului din Marea Neagră și suntem pe locul 4 în topul țărilor cel mai puțin dependente de gaze importate, potrivit Asociației Energia Inteligentă.
Avem însă și gaze de import, în special din surse azere, atunci când consumul e mare sau prețurile sunt mai mici în regiune.
Mihnea Cătuți, expert Energie EPG: „Există această idee că sursa lor nu ar fi rusească deloc. În momentul de față, România nu ar importa deloc gaze rusești, dar este destul de greu de verificat. România mai importă din când în când și din Ungaria, care încă primește prin ruta de tranzit ucrainează gaze rusești.”
România a avut la finalul anului trecut printre cele mai mici prețuri la gaz și electricitate, din Europa. Plafoanele pentru facturile plătite de consumatori sunt încă în vigoare.