Reacția Olguței Vasilescu după eliminarea supraaccizei la carburanți
Parlamentarii au votat miercuri și o măsură care ar trebui să ducă la reducerea prețurilor la benzină și motorină.
Aleșii au decis eliminarea supraaccizei la carburanți astfel încât un plin ar trebui să coste cu 20 de lei mai puțin.
Social-democrații și-au trimis colegii să facă poze în benzinării, convinși că reducerea nu va fi resimțită de șoferi.
Eliminarea supraaccizei la carburanți a fost una dintre măsurile propuse de liberali încă de când erau în opoziție.
Robert Sighiartău, deputat PNL: „Din ianuarie, românii vor avea benzină, motorină mai ieftină la pompă."
De la 1 ianuarie, un litru de benzină sau de motorină ar trebui să fie mai ieftin măcar cu 38 de bani. Însumat, la un plin mediu de 50 de litri ar trebui să rămânem în buzunar cu cel puțin 20 de lei. Chiar dacă unii au criticat măsura, parlamentarii au votat în unanimitate eliminarea supraaccizei.
Olguța Vasilescu, deputat PSD: „Nu am făcut altceva decât să băgăm în buzunarele marilor companii niște bani pe care trebuia să-i ia statul. Dacă nu îi vreți (n.r. banii), nu e niciun fel de problemă. Să vedem cum o să închideți bugetul.”
Ministerul Finanțelor a colectat din septembrie până acum aproximativ 5,8 miliarde de lei din supraacciza la motorină și benzină. După ce fusese eliminată de guvernul Cioloș, taxa a fost introdusă în toamna lui 2017, de guvernul Tudose. Din acel moment, carburantul s-a scumpit cu peste 25%, potrivit datelor BNR, iar prețul influențează semnificativ și inflația, ducând la scumpiri în lanț.
Varujan Vosganian, deputat ALDE: „Reducerea prețului la carburanți ar fi să contribuie la o reducere per ansamblu a prețurilor."
De asemenea, aleșii au abrogat și măsura prin care se impozitau contractele part-time. În acest moment, indiferent că lucrează două, patru sau șase ore, angajații sunt taxați la nivelul salariului minim pe economie, adică 1.200 de lei. Pe viitor, vor plăti în funcție de câștig.
Atilla Korodi, deputat UDMR: „A pedepsi pe cei care pe bună dreptate au singura soluție să angajeze part-time numai pentru că există și munca la negru, nu este corect. Statul trebuie să aibă capacitatea să verifice pe toată lumea."
De când a fost introdusă această impozitare, contractele part-time au scăzut. Din totalul de 5,6 milioane de angajați, doar 353.000 sunt angajați cu jumătate de normă. Cu alte cuvinte, au fost menținute doar o treime dintre contractele existente la momentul introducerii impozitării.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!