Supraacciza a scumpit cu 13 bani/ l carburanții. Avertismentul transportatorilor: ”Cresc toate prețurile”
Benzina şi motorina s-au scumpit vineri cu până la 13 bani pe litru, după ce Guvernul a introdus supraacciza la carburanţi. Benzinarii l-au contrazis, practic, pe premierul Tudose, care în repetate rânduri a susţinut că preţurile nu vor creşte.
În timp ce şoferii susţin că vor alimenta mai puţin, transportatorii atrag atenţia că scumpirile de la pompă se vor regăsi în tot lanţul alimentar şi al produselor de strictă necesitate. Vineri, niciun oficial nu a ieşit public să explice situaţia.
Românii care au alimentat vineri la benzinării nu au plecat foarte fericiţi de la pompă.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Preţurile au crescut tocmai vineri, când a intrat în vigoare noua taxa de 16 bani pe litrul de benzină. În funcţie de benzinărie, scumpirea s-a făcut diferit, de la 7 până la 13 bani.
Vestea proastă e că acciza de 16 bani va fi dublată la 1 octombrie, când surse de la companiile petroliere susţin că va urma o altă scumpire. Asta în ciuda declaraţiilor premierului Mihai Tudose.
Reporter: Cum vedeţi faptul că preţul carburanţilor la pompă a început să crească?
Mihai Tudose, în 12 septembrie: E problema lor, nu? Dacă ei continuă, începem şi noi să vedem de unde şi cum putem regla situaţia.
Vineri, premierul nu a vrut să spună cum va face acest reglaj, mai ales că fusese avertizat de ministrul de Finanţe că măsura va produce un şoc în economie.
Ionuţ Mişa, ministru Finanţe, în august: "Poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat prin încasări mai mici în final la bugetul de stat şi nu se mai atinge un obiectiv."
Şi transportatorii susţin că se vor scumpi toate şi ameninţă că vor cumpără carburant din ţările vecine.
Constantin Isac, vicepreşedintele UNTRR: "Se va repercuta pe lanţul comercial până la preţul produsului la raft. Ce e mai grav e că vor fi afectate, în primul rând, produsele de strictă necesitate. Deci, toată populaţia va fi afectată.”
Motivul declarat de premierul Mihai Tudose pentru reintroducerea acestei accize a fost: "În momentul în care a fost scoasă acciza pe carburanţi, preţul nu a scăzut."
Cifrele însă nu mint: la 1 ianuarie, preţurile au scăzut drastic şi pe parcursul anului, până acum, niciodată nu s-a mai ajuns la preţuri atât de mari la benzină şi motorină ca cele din decembrie anul trecut. În schimb, de la aprobarea accizei în Guvern, adică 30 august, petroliștii au scumpit treptat carburanţi. E drept, o parte din creştere vine şi din cotaţiile internaţionale sau cursul de schimb.
O dată impusă noua acciză, va fi menţinută măcar pentru următorii 4 ani. Autorităţile estimează venituri de un miliard de lei numai anul acesta şi câte 3 miliarde până în 2020.