Ce salarii au acum Iohannis, Dragnea, Dăncilă și Patriarhul Daniel
Creşterea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie, înseamnă bani mai mulţi şi pentru aleşi.
Lefurile demnitarilor s-au mărit din această lună cu aproape 10 procente, ceea ce în unele cazuri echivalează cu un salariu minim pe economie în plus, pe lângă ce aveau până acum. Aşadar, şefii Parlamentului, premierul şi preşedintele ţării vor câştiga peste 5.000 de euro lunar. Norocoşi sunt şi parlamentarii, care au câştiguri de trei ori mai mari față de acum doi ani.
Deputaţii şi senatorii sunt tot mai fericiţi, când vine vorba de bani. Dacă în iunie 2017, înainte ca legea gândită de Olguța Vasilescu să intre în vigoare, un parlamentar fără funcţii câştiga, în medie, 7.000 de lei brut pe lună, de acum va primi aproape 19.000 de lei pe lună.
Mai mulţi bani în buzunare vor avea şi Liviu Dragnea ori Călin Popescu, dar şi premierul Viorica Dăncilă sau Patriarhul Daniel. Aceştia vor avea, de luna aceasta, aproape 24.000 de lei.
Avocatul Poporului va primi o leafă de aproape 22.000 de lei pe lună, la fel ca un ministru, cu aproape 2.000 de lei mai mult decât în decembrie.
Preşedintele României rămâne cel mai bine plătit demnitar. Dacă luna trecută Klaus Iohannis avea un salariu de 22.800 de lei, din ianuarie va primi aproape 25.000.
Explicaţia este că veniturile demnitarilor se calculează în funcţie de coeficientul din legea salarizării, înmulţit cu salariul minim pe economie care, luna aceasta, a crescut la 2.080 de lei.
Liviu Dragnea: "Legea salarizării unitare face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac şi discriminarea. La muncă egală, salarii egale."
Şi în timp ce primele şi sporurile bugetarilor au fost îngheţate pentru anul în curs la nivelul anului 2017, aleşii au rămas cu beneficiile. De exemplu, pensiile speciale ale parlamentarilor cresc şi ele odată cu majorarea salariilor, iar pentru un mandat în Parlament, aceştia vor lua în jur de 5.000 de lei.
Cristian Seilder, USR: ”Aţi promis echitate şi justiţie socială, dar nu v-aţi atins de pensiile speciale. Ba mai mult, le-aţi înmulțit. Ați dat pensii speciale Avocatului Poporului, Autorităţii Electorale Permanente, Consiliului Concurenţei şi dacă v-ar fi permis CCR, chiar şi aleşilor locali."
Drept urmare, bugetul Parlamentului a crescut pentru 2019, asta deşi bugetul de stat nu a fost încă adoptat.