Salarii mai mari pentru bugetari în 2019. Categoriile care vor primi mai mulți bani


Ultimul update: Vineri 04 Ianuarie 2019 20:41
Data publicarii: Vineri 04 Ianuarie 2019 17:38
Categorie: Stiri Economice

Noul an aduce salarii mai mari pentru o parte dintre bugetari. Cei mai mulți sunt angajați în administrația publică centrală, învățământ și apărare.

 Ei vor primi în plus un sfert din creșterea prevăzută pentru anul 2022, conform Legii Salarizării. Pe de altă parte, potrivit unei ordonanțe date la finalul lunii decembrie, sporurile, indemnizațiile sau voucherele de vacanță îngheață la nivelul anului 2017. Anul acesta ar urma să crească și punctul de pensie, însă nu din ianuarie, așa cum era prevăzut inițial, ci abia din toamnă.

Legea Salarizării prevede ca din această lună jumătate dintre bugetari să primească mai mulţi bani la salariu.

Este vorba despre cei angajaţi în Apărare, în administraţia publică centrală şi o parte dintre cei din învăţământ. Vor primi în plus un sfert din diferenţa dintre salariile pe care ar urma să le primească în 2022, conform Legii salarizării, şi cele aflate acum în plata.

În cazul poliţiştilor, de exemplu, asta înseamnă în plus 250 de lei brut în medie, adică în mâna aproximativ 170 de lei. Pentru a intra în vigoare, aceste creşteri ar trebui să fie incluse în Legea Bugetului pentru anul 2019.

Anul 2019 a început, de asemenea, cu o majorare a salariului minim pe economie, de la 1900 de lei brut, cât era la finalul anului trecut, la 2080 de lei. În mână, angajaţii primesc aproximativ 100 de lei în plus. Primesc puţin mai mult, 2350 de lei, angajaţii cu studii superioare.

Odată cu aceasta majorare, ar fi trebuit să crească şi sporurile şi alte beneficii ale bugetarilor. O ordonanţă dată la finalul lunii decembrie le-a îngheţat însă la nivelul anului 2017.

Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa: „Adică indemnizaţia de hrană nu va fi calculată la de două ori salariul minim de 2080 de lei, cât este de la 1 ianuarie 2018, ci va fi două salarii minime de 1450 de lei din anul 2017. Voucherele de vacanţă - 1450 de lei, iar sporurile din nou vor fi înghetate sau nu vor fi acordate.”

Tot din ianuarie ar fi trebuit să crească şi punctul de pensie, majorare care a fost amânată pentru luna septembrie. Din toamnă, punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei, cât este acum, la 1265 de lei, adică cu 15%. Ar fi trebuit însă, conform legii, cu peste 30%, în funcţie de creşterea economică şi inflaţie.

Bogdan Hoss, președintele Cartel Alfa:Adică să fie de peste 1320 de lei, începând de la 1 ianuarie. Au modificat legea actuală a pensiei prin Ordonanţa pe care au scos-o cu 3-4 zile înainte, practic, anulând prevederile legii actuale a pensii legat de modul actual de calculare a punctului de pensie, impunând imperativ ca punctul de pensie creşte de la 1 septembrie.”

Creşteri mai mari pentru pensionari sunt prevăzute pentru anul 2020, când vor fi şi alegerile parlamentare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Echipa României, premiată pentru "Cele mai bune praline" la Concursul Mondial de Patiserie, Gelaterie și Ciocolaterie

11:44
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22