Ce s-a ales de o industrie altadata infloritoare. Utilajele agricole romanesti sunt putine, dar la mare cautare in Europa
O industrie altadata infloritoare, care producea utilaje agricole pentru agricultura romaneasca, dar si pentru export, este astazi la pamant.
Din 22 de fabrici si uzine au ramas doar cateva. Dar cele care au rezistat sunt pe profit si reusesc sa vanda in Romania si in Uniunea Europeana - semn ca nu trebuia sa dam la fier vechi uzinele din vremea comunista.
Fabrica IRUM din Reghin, cunoscuta pe vremea comunismului pentru tractoarele pe care le producea, a intrat in declin dupa revolutie si a fost in pragul falimentului. Spre deosebire de alte companii din domeniu, si-a revenit dupa privatizare, iar acum, pe usa intreprinderii ies anual 750 de tractoare.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Fabrica are o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro si 400 de angajati. Iar tractoarele, in special cele forestiere, sunt exportate in Germania, Austria, Polonia, Spania, Franta, Ungaria, Bulgaria si Italia.
Muncitor: "Totul pleaca de undeva din spate, incepand cu montajul primar, punte, motor, transmisie, ca in cele din urma sa ajunga produsul in forma finita."
Succesul a atras atentia unor firme mari. Italienii de la Ferrari au contestat dreptul fabricii de a-si pune pe sigla capul unui cal.
Mircea Oltean, director general IRUM: "Am avut o pozitie din partea Ferrari care se refereau la cal, am reusit sa demonstram ca nu sunt atatea elemente comune ca aceasta sigla sa fie confundata cu firma Ferrari si in 2010 am reusit sa o inregistram la OSIM ca marca si sigla IRUM."
Mergem la Piatra Neamt, unde gasim o alta fabrica de utilaje agricole. Problemele de dupa revolutie si-au spus cuvantul si aici: in 1989 Mecanica Ceahlau avea 5 mii de angajati, iar in 2013 doar 200. Chiar si asa, nu a fost data la fier vechi de noii patroni.
Sorin Molesag, director Mecanica Ceahlau: "S-au gandit alte linii tehnologice pentru productie. In general, suntem cunoscuti in piata prin semanatorile de precizie."
Cornel Botezatu, director vanzari: "Sunt cautate pentru ca avem un raport calitate pret foarte bun."
Utilaje agricole mai sunt produse si la Craiova, in fabrica MAT, infiintata in 1878 si care a rezistat anilor grei de dupa 1989, iar astazi este una de succes. Din pacate, inainte de revolutie aveam peste 20 de astfel de fabrici si uzine. Multe au dat faliment, iar in locul lor s-au construit mall-uri sau ansambluri rezidentiale.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, fabrica, tractoare, uzine, utilaje agricole,
Dată publicare:
29-03-2015 20:36