CE: România îndeplinește doar 1 din cele 4 criterii economice pentru adoptarea monedei €

Ultimul update: Miercuri 30 Ianuarie 2019 21:03
Data publicarii: Miercuri 30 Ianuarie 2019 20:10
Categorie: Financiar
euro, moneda euro

Comisia Europană spune că România îndeplinește unul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei €.

Din Raportul de convergență pe 2018, care evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcția adoptării monedei euro, rezultă că drumul României până la adoptarea monedei unice europene este unul lung.

Raportul a concluzionat că România îndeplinește în prezent unul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, și anume criteriul legat de finanțele publice.

România nu îndeplinește criteriile legate de stabilitatea prețurilor, de cursul de schimb și de ratele dobânzilor pe termen lung, iar legislația din această țară nu este compatibilă în întregime cu tratatul.

Raportul de convergență stă la baza deciziei Consiliului UE referitoare la îndeplinirea de către un stat membru a condițiilor necesare pentru aderarea la zona euro.

Raportul evaluează dacă statele membre care încă nu îndeplinesc condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro (așa numitele „state membre care fac obiectul unei derogări”) au atins un nivel înalt de convergență economică durabilă, măsurat prin stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. 

Totodată, raportul evaluează compatibilitatea legislației naționale a acestor state cu normele uniunii economice și monetare (UEM) prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) referitoare la independența băncilor centrale naționale, interzicerea finanțării monetare și compatibilitatea cu statutul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și al Băncii Centrale Europene (BCE).

Raportul de convergență întocmit de Comisia Europeană este publicat concomitent cu Raportul de convergență întocmit de BCE. Cele două rapoarte sunt întocmite independent și publicate în paralel.

Rapoartele de convergență sunt publicate o dată la doi ani sau atunci când există o cerere expresă din partea unui stat membru de a se evalua nivelul său de pregătire pentru aderarea la zona euro, cum a fost cazul Letoniei în 2013.

Cu excepția Marii Britanii și a Danemarcei, toate statele membre au obligația de a adopta moneda euro și de a adera la zona euro. Prin urmare, Marea Britanie și Danemarca nu fac obiectul raportului.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că Guvernul pe care îl conduce își asumă obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024.

Adoptarea monedei euro este un proiect complex, de mare anvergură, care trebuie temeinic pregătit prin implicarea specialiștilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societății civile și desigur a tuturor instituțiilor cu responsabilități în domeniu”, a declarat premierul.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

euro, moneda euro Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Când va trece România la moneda euro. Anunțul făcut de premierul Viorica Dăncilă
Când va trece România la moneda euro. Anunțul făcut de premierul Viorica Dăncilă
VIDEO PROTVPLUS.RO
robor
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni
Firmă din Vaslui cu 766 de milioane de angajaţi, prima la Start-up Nation. Ce e pe locul 2
BNR a cerut Guvernului abrogarea OUG 114. Ședintă cu scântei între Isărescu și Teodorovici
Europenii care se microcipează în masă. Tehnologia SF folosită tot mai des într-o țară UE
Trucul ”orașului ascuns”. De ce a dat Lufthansa în judecată un călător
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
ocol silvic
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
ANAF renunță la popriri și introduce medierea pentru datornici. Cum va funcționa
Cenzorii chinezi lucrează peste program ca să elimine veștile proaste despre economie