A început programul "Bazna şi Mangaliţa". Câți bani primesc crescătorii de porci


Ultimul update: Miercuri 30 Ianuarie 2019 20:11
Data publicarii: Miercuri 30 Ianuarie 2019 18:24
Categorie: Stiri Economice

În timp ce se luptă cu pesta porcină, autorităţile încearcă să sprijine industria cărnii de porc, afectată grav de această boală.

Aşa că, pentru al doilea an consecutiv a început programul naţional: "Bazna şi Mangaliţa", prin care oamenii sunt încurajaţi să crească porci din aceste rase. Există însă şi neajunsuri, spun fermierii: preţul pe kilogram oferit de minister e mic, iar în unele judeţe nu se înscriu şi procesatori, iar programul este blocat.

Crescătorii de porci din rasele "Mangaliţa" şi "Bazna" primesc 250 de lei pentru fiecare animal pe care îl dau în cadrul programului naţional. Când ajung la 10 kilograme, grăsunii sunt oferiţi gratuit familiilor care se înscriu pe liste. După ce îi cresc până la 130 de kg, noi stăpâni sunt obligaţi să livreze gratuit unui procesator jumătate din carne, iar cealaltă jumătate o pot păstra pentru consumul propriu. În Cluj anul trecut s-au dat aproape 400 de porci. Fermierii spun însă că ar avea nevoie de mai mulţi bani de la stat.

Nicolae Cenan, crescător de porci: "Nu i-am dat niciodată la 10 kilograme că îs prea mici să îi iau de lângă scroafă, tot timpul pleacă de la 13, 14, 15 kg şi atunci aş vrea ca statul să îmi dea bani în plus pe kilogramele astea."

Cei care intră în program sunt obligaţi să îngraşe porcii lent cu cereale şi furaje de cea mai bună calitate.

De câteva zile, programul a demarat pentru a doua oară. Doritorii se pot înscrie la sediile direcţiilor agricole. Între timp, unii crescători pot livra deja porcii.

Însă, dacă într-un judeţ nu există niciun procesator care să se înscrie, programul nu funcţionează. Din această cauză, în Bistriţa anul trecut 216 familii şi-ar fi dorit porci, dar nu au primit.

Fermierii spun că programul e benefic mai ales că târgurile de animale au fost închise din cauza pestei porcine, iar vânzarea porcilor e dificilă. Anul trecut în program au fost înscrişi peste 6.000 de crescători, 300 de furnizori şi 30 procesatori. Înscrierile se pot face acum până în decembrie 2020.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

55 porci, sacrificați într-o localitate din Arad. Ce a făcut proprietarul
Suspiciuni de pestă porcină într-o localitate din Timiș. Măsura luată de DSVSA
VIDEO PROTVPLUS.RO