Reacția ANRE după ce companiile au anunțat mărirea tarifelor la gaze pe piața liberă

Ultima actualizare: 29-01-2019 19:49

Preţul la gaze şi curent pentru consumatorii casnici de pe piața reglementată nu va mai creşte până 2022.

Este decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, ca reacţie la anunţul companiilor din domeniu de pe piaţa liberă că se măresc tarifele pentru consumatori. Şi asta după ce Guvernul a impus noi taxe în 2019, iar investitorii se plâng că vor avea costuri suplimentare.

Autoritatea de Reglementare în Energie promite că prețul la energie electrică şi gaze nu va crește până în 2022 - atenție - doar pentru cei care sunt racordați la piața reglementată, nu și cei care și-au schimbat deja furnizorul cu unul de pe piața liberă. Mai mult, autoritatea obligă furnizorii de gaze să afişeze, în maximum două zile, pe propriului site, anunţul că utilizatorii casnici se pot întoarce în piaţa reglementată.

Companiile spun însă că noile taxe impuse de guvern vor duce la scumpiri în lanţ.

Silvia Vlăsceanu, Asociaţia companiilor de Utilităţi din Energie:
"2% aplicat furnizorilor, indiferent că vorbim despre energie electrică sau gaze, înseamnă o multiplicare pentru fiecare componentă din lanţ - transport, distribuţie, producător. Deci, furnizorul ar plăti mult mai mult.”

Efectele ordonanţei 114, cea care a introdus de la începutul anului, noi taxe pentru companii, nu sunt doar în energie. Companiile de telefonie mobilă anunţă şi ele sistarea investiţiilor în infrastructura 5G. Orange, Vodafone și Telekom au trimis o scrisoare Guvernului prin care cer corectarea actului normativ pentru că noile taxe "vor epuiza resursele financiare".

Critici au venit şi pe plan politic, din partea Opoziţiei.

”Am rămas șocat când am văzut că Guvernul adopta OUG 114 care provoacă efecte devastatoare. În nicio ţară nu se întâmplă, fără nicio dezbatere nu se întâmpla să se introducă un asemenea act care reprezintă o formă de terorism fiscal, pune în pericol productivitatea, competitivitatea. Toate investițiile din domeniul energie sunt puse sub semnul îndoielii”, spune președintele PNL, Ludovic Orban.

Reprezentanţii opoziţiei mai susţin că noile taxe acoperă găuri din buget. Ministrul de Finanțe neagă însă orice legătură între întârzierea bugetului pe 2019 şi noile taxe.

"Și poleiul e cauză a ordonanței? Nu am avut în vedere niciun act normativ care să aducă în buget astfel de venituri", spune Eugen Teodorovici.

Ordonanţa de urgenţă 114 a fost adoptată la finalul anului trecut şi a introdus taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar în funcţie de nivelul ROBOR. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO