Cazurile românilor care au primit zeci de mii de euro pentru a se muta în mediul rural
Abia s-a dat startul pentru finanțarea fermelor mici că programul s-a și închis, după ce un număr dublu de doritori față de câți pot primi ajutor și-au depus dosarele.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale le oferă 47 de milioane de euro celor care vor să crească mai multe animale, ori să cultive mai multe legume.
La fel de mare succes a avut și programul care îi încurajează pe tinerii fermieri să se mute în mediul rural și să se apuce de agricultură.
Laura Grigore are 43 de ani şi locuieşte cu soţul şi cei trei copii, la marginea comunei Cristian, nu departe de Sibiu. Cu bani europeni şi-a pus pe picioare o fermă cu câteva vaci şi sere de legume.
Laura Grigore, fermier: "Foarte bine ne-a prins primul proiect, că am avut copii mici şi nu mi-am permis un servici, cu şcoala, cu naveta şi practic laptele ne-a asigurat atunci, în primă fază, un venit bun, să pot să ţin copiii la şcoală."
Iar acum a aplicat pentru dezvoltarea microfermei.
Laura Grigore, fermier: "Proiectul este de 15.000 de euro, din care ne-au intrat 11.200. La început aşa porneşti, îţi trebuie un pic de curaj. Dacă mai ai şi oameni ca să te informeze, e ok. Ne-o ajutat foarte mult. Dacă era să facem din banii noștri. Nu reuşeam."
Prin programul "Sprijin pentru Dezvoltarea Fermelor Mici", fermierii vor primi 47 de milioane de euro. De acelaşi succes se bucură şi programul "Tineri fermieri."
De el a beneficiat şi Adrian, un tânăr de 29 de ani din Braşov, care a obţinut 50.000 de euro. Şi-a construit o platformă de gunoi, a cumpărat teren şi a plătit toate expertizele necesare pentru ridicarea unui saivan, dar şi pentru plata salariilor şi furajelor pentru bovine. Clădirea a fost construită din fonduri proprii.
Reporter: "V-au ajutat aceşti bani?"
Adrian Poenaru, fermier: "Da, dar e mult de umblat şi dacă intri în jocul ăsta depinzi de multe instituții să intri legal, şi ai mult de aşteptat şi instituţiile care sunt, nu ştiu exact ce au de făcut până la urmă. Saivanul în primul an l-am ridicat. A fost greu atunci. Am crescut în animale, nu ne mai încăpeau acasă, ne-a prins toamna târziu, nu aveam unde să băgăm vacile."
Adrian a reuşit să îşi mărească fermă. A pornit cu 28 de vaci şi a ajuns la 52.
Claudiu Coadă, director in cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR): "Pentru ambele măsuri, instalarea tinerilor fermieri şi dezvoltarea fermelor mici, solicitările au fost peste alocarea disponibilă. Pot primi 15.000 de euro, cuantum care se decontează în două tranșe."
Pentru dezvoltarea micilor ferme, 85% din bani provin de la Uniunea Europeană, iar 15% de la bugetul de stat, bani nerambursabili.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, dosare, ferma, program, tineri fermieri,
Dată publicare:
17-10-2018 19:15