Reacția unui tânăr întrebat dacă ar lucra în București pe salariul minim pe economie

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 28 Septembrie 2018 18:50
Categorie: Financiar

Patronii care s-au ferit până acum de tinerii fără experienţă au un motiv serios să se uite la candidaţii cu CV-ul gol.

Vor primi de la stat 2.250 de lei pentru fiecare ucenic sau absolvent de şcoală pe care îl angajează. În câştig, sunt şi tinerii pentru că au un serviciu asigurat timp de 3 ani.

Bianca lucrează de la 16 ani, iar primul job a fost cel de barman. Spune că fără experienţa de atunci nu s-ar fi putut angaja uşor ulterior.

Bianca: ''Nu era presiune că nu ştii, adică toată lumea era superindulgentă şi chiar te învăţau. Doar dacă nu-ţi doreşti nu găseşti loc de munca''

Şi Florin a învăţat meserie la locul de muncă. El crede că acum cei fără experienţă ''strică'' piaţă pentru că acceptă salarii mici.

Florin: ''Cei fără experienţă, în general, se mulţumesc cu puţin, cei din provincie şi aşa eşti plătit mai prost. Angajatorii îi preferă pe cei fără experienţă pentru că le oferă mai putin''.

Reporter: Ai lucra pe un salariu minim pe economie?
Tânăr: Categoric, nu! Nu în Bucureşti!

România are însă o mare problemă cu tinerii care nu merg la şcoală, nu muncesc şi nici nu sunt înscrişi la vreun curs de pregătire. Şi sunt peste 400.000 de astfel de tineri, arată statisticile europene. Tocmai aceşti tineri sunt vizaţi de autorităţi prin aceste subvenţii acordate angajatorilor.

Patronii pot putea beneficia acum, la cerere, de o subvenţie de 2.250 de lei pentru fiecare ucenic ori absolvent de şcoală. Înainte, sumele acordate erau de aproape două ori mai mici, ceea ce a făcut ca aceste stimulente din partea statului să nu fie prea atrăgătoare pentru angajatori, mai ales că au obligaţia să-i menţină pe cei angajaţi la locul de muncă până la trei ani, aşa cum e în cazul ucenicilor.

Corina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM: ''Angajatorii au posibilitatea să-şi formeze viitorul angajat la locul de muncă, iar tânărul se pregăteşte teoretic şi practic pentru meseria pe care o vor avea. Până acum au fost încheiate 1800 de contracte de ucenicie.”

Patronul trebuie să îi dea ucenicului cel puţin salariul minim pe economie, care acum e 1162 de lei net pe lună şi să-i asigure, la nevoie, cazare şi masă, costuri care sunt scăzute din leafă. De cealaltă parte, ucenicul trebuie să se pregătească şi să lucreze opt ore pe zi.

Specialiştii în resurse umane spun că tinerii au nevoie de mai multe stimulente pentru a fi convinşi să accepte o slujbă. Cu alte cuvinte pretind, pe lângă salariu, un pachet atractiv de beneficii.

Florin Godean, manager companie de recrutare: ''Se personalizează în funcţie de ce se consideră benefic - unul este flexibilitatea programului său a prezenţei la lucru, astfel a apărut munca de acasă, asigurări medicale.''

De exemplu, în Capitală sunt acum disponibile aproape 130 de locuri de ucenicie şi doar 25 de persoane şi-au exprimat interesul pentru un astfel de post. Sunt locuri vacante pentru diferite calificări, de la operator de maşini unelte, sudori, lăcătuşi, până la mecanici auto, electricieni şi tichinigii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
pompe carburanti
Se caută soluții pentru ieftinirea benzinei și motorinei. Prețurile din România, printre cele mai mari din UE
România, din nou țara din UE cu cea mai mare rată anuală a inflației
Expert BNR, despre rezervele de aur: Banca nu poate accepta integral amendamentele lui Nicolae
Bucureștenii care au primit voucherele pentru biciclete trebuie să le declare și să plătească impozit
Guvernul crește plafonul pentru împrumuturi externe cu încă 4 miliarde de euro
Irlanda de Nord, pe harta turismului mondial datorită „Game of Thrones”. A creat mii de locuri de muncă
Rulotele, o afacere înfloritoare în România
Rulotele, o afacere înfloritoare în România. Cât costă să le închiriezi pentru vacanță
Idee de afacere, susținută internațional. Cât pot câştiga românii din plantaţiile de alune
Teodorovici: Suntem o ţară sigură pentru investitori, cu o economie sustenabilă
Cîţu (PNL): Dragnea creşte taxele firmelor pentru că ştie că nu-l votează
Companiile care se bat să angajeze studenţi. Ce salarii le oferă
ANAF ”a blocat” sute de TIR-uri la graniţă. Avertismentul retailerilor