Cât câștigi în plus dacă investești 5.000 de lei în titluri de stat, decât dacă ai ține banii la bancă
Pentru cei care mai au bani puși deoparte și vor să investească, statul vine cu o ofertă prin care vrea să concureze cu băncile.
Pune în vânzare titluri de stat, la prețuri chiar și de un leu fiecare, iar cei care le cumpără primesc dobânzi de peste 7% pe an, mai mari decât la bănci. Cu banii obținuți, statul vrea să-și refinanțeze datoriile și să reducă din deficitul bugetar.
Pentru a face rost rapid de bani, statul se împrumută din nou de la populație.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Într-o singură săptămână, Ministerul Finanțelor a pus în vânzare titluri de stat de două feluri, accesibile populației - unele se numesc "Fidelis", de câte 100 de lei fiecare, respectiv "Tezaur", de 1 leu. Dacă în cazul Tezaur nu e nevoie de o sumă minimă pentru a investi, la Fidelis sunt puse două praguri.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Încercăm să atragem cât mai mulți bani. Am creat acest sistem de facilități - respectiv valoarea minimă a subscrierii pentru cei care nu donează de 5.000 de lei, dar pentru donatorii de sânge e 500 de lei.”
În cazul titlurilor Fidelis, cea mai mare dobândă, de 7,3% pe an, este pentru cei care au donat sânge sau vor face asta până pe 28 iulie. Cine vrea să le cumpere trebuie să meargă la una dintre cele patru bănci care le au în ofertă.
Specialiștii spun că titlurile de stat, considerate puțin riscante, pot oferi câștiguri mai bune decât depozitele bancare.
Irina Chițu, director comparator bancar: „Dobânzile la titlurile de stat sunt mai bune și în primul rând nu sunt impozitate câștigurile. Ambele - atât depozitele și titlurile - sunt garantate, dar titlurile nu au limită de garantare, pe când la depozite - maximul e 100.000 de euro la fiecare bancă. La depozite, dobânda se pierde total în caz de lichidare a depozitului înainte de termen.”
De exemplu, la 5.000 de lei investiți în titlurile de stat Fidelis, la cea mai mare dobândă, de 7,3%, câștigul după un an în mână este de 365 de lei. Suma e cu trei lei mai mare decât dacă am depune tot 5.000 de lei la banca ce oferă acum cea mai mare dobândă, adică 8%.
Aceleași condiții se aplică și pentru titlurile de stat Tezaur, unde dobânda cea mai mare - ajunge la 7,2%. Ele pot fi cumpărate până pe 17 august: online, dacă aveți cont personal pe site-ul ANAF, sau fizic, de la sediile Trezoreriei Statului și oficiile poștale.