Previziunile analistilor de la ING, Raiffeisen si BCR pentru cursul de schimb LEU - EURO. Ce ar urma sa se intample in 2015

Ultima actualizare: 08-01-2015 00:06

Saptamana a inceput cu emotii si dureri de cap pentru romanii indatorati in valuta. Banca Nationala a anuntat luni cel mai mare curs oficial din ultimele 9 luni: 4 lei si 49 de bani pentru un euro.

La randul sau dolarul a atins un record al ultimilor doi ani si jumatate. Specialistii spun ca in 2015 leul va fi stabil fata de moneda europeana, insa poate pierde teren in fata celei americane, iar asta se traduce printr-o scumpire a carburantilor.

La casele de schimb s-a depasit pragul de 4,5 lei pentru un euro. Dar suntem inca departe de maximul istoric de 4 lei si 64 de bani atins in august 2012. Iar in 2014 cursul a fost mult mai putin volatil decat in anii precedenti.

"Leul este pe o panta de depreciere care probabil ca va continua in saptamanile si lunile urmatoare. La final de 2015 estimarile noastre merg spre un curs in jurul lui 4,57 - 4,58. Pe parcursul anului cred ca vom avea si episoade de deprecierea mai accentuata a leului", a spus Claudiu Cazacu, analist sef XTB.

Analistii de la Raiffeisen se asteapta la un curs intre 4,4 si 4,45 lei pentru un euro in urmatoarele 9 luni. In schimb, cei de la ING sunt mai optimisti. Vad 4,4 lei in prima jumatate a anului si 4,3 lei in decembrie.

"In a doua parte a anului sa vedem un leu care se apreciaza chiar catre 4,3 - 4,2. Ce anume ar duce la o astfel de apreciere a leului? Faptul ca in mod normal economia romaneasca ar trebui sa iasa din perioada foarte proasta pe care a avut-o", a spus analistul economic Dragos Cabat.

Cei de la BCR nu au prognoze pe semestre, insa se asteapta la un curs mediu de 4,44 lei pe toata durata anului.

Dolarul va fi cel care ne va da batai de cap anul acesta. Luni a ajuns la 3 lei si 77 de bani, cel mai prost curs din vara lui 2012. Daca aprecierea fata de leu va continua, s-ar putea sa anuleze o parte din ieftinirea carburantilor generata de pretul cu 50% mai mic al petrolului fata de toamna trecuta.

Ianuarie ar putea fi o luna de foc. Pe 25 sunt alegeri in Grecia, iar in sondaje conduce partidul de extrema stanga Syriza. Unii dintre specialisti se tem ca daca va castiga, Grecia va iesi din zona euro, ceea va duce la noi turbulente pe pietele valutare. Nemtii sunt de parere ca Europa este pregatita sa faca fata unui asemenea scenariu. In schimb pesimistii vad efecte si mai grave decat falimentul bancii americane Lehman Brothers, care a declansat criza globala din 2008.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO