Care a fost cea mai slaba moneda din lume in 2014. Este folosita in Romania si a scazut la o treime din valoare
Anuntata la inceputul lui 2014 drept “moneda viitorului”, la sfarsit de an a ajuns sa fie considerata mai degraba o dezamagire pentru investitori
Mai tineti minte Bitcoin? Moneda virtuala crescuse la finalul lui 2013 de aproape zece ori, astfel incat era considerata unul dintre cele mai bune plasamente pentru investitori. Potrivit geek.com, situatia s-a schimbat insa in anul care a trecut, astfel ca o unitate Bitcoin a scazut de la maximul de 1.100 de dolari inregistrat la sfarsitul lui 2013 pana la aproximativ 325 de dolari/unitate.
Chiar si rubla ruseasca sau hrivnia ucraineana au inregistrat scaderi mai putin dramatice in 2014 in comparatie cu Bitcoin, in ciuda conflictului militar in care sunt angajate in aceste tari. Cauzele acestei scaderi tin atat de o serie de atacuri cibernetice asupra monedei virtuale, cat si de utilizarea ei in diverse operatiuni ilegale, de pilda in spalarea de bani.
In plus, piata Bitcoin este atat de sensibila incat orice stire despre moneda virtuala ii poate influenta valoarea. In Romania se pot face plati cu bitcoin pentru excursii, produse IT, insa doar pe site-uri straine. Detinatorii de bitcoin din tara noastra pot sa foloseasca banii la 2 restaurante, dar si la cursuri de fitness, sedinte la psiholog si coafor. Unii romani si-au scos casa ori masina la vanzare in Bitcoin.
Febra investirii in aceasta moneda, care cuprinsese si tara noastra la inceputul anului, a trecut insa in primavara, cand Bitcoin a scazut pe la 400 de dolari. Intre timp, moneda electronica nu a facut decat sa isi continue declinul.
Sursa: Geek.com
Etichete: economie, bitcoin, valuta, tranzactii, moneda virtuala,
Dată publicare:
31-12-2014 13:09