Rusia in CRIZA dupa ce rubla a pierdut 20% din valoare intr-o singura zi. Rusii care au credite in valuta sunt disperati
Autoritatile ruse fac eforturi disperate ca sa opreasca declinul rublei, care a pierdut 20% din valoare intr-o singura zi, ceva nemaivazut de la criza din 1998.
Totodata, in ultimele doua zile, cei mai bogati 20 de oameni din tara au pierdut zece miliarde de dolari. De vina pentru acest dezastru sunt sanctiunile internationale si, mai ales, ieftinirea petrolului pe plan mondial.
Pe strazile din Moscova se simte tensiunea. Mai ales in preajma caselor de schimb valutar. Cursul de schimb a luat-o razna.
"In urma cu o ora, dolarul era 60 de ruble si acum este 85. Noi ne luam salariile in ruble, nu in dolari. Te ia cu fiori", spun oamenii.
Rusii care au credite in valuta sunt striviti de degringolada rublei. De la inceputul anului, Banca Centrala Rusa a cheltuit 60 miliarde de euro pentru a curma prabusirea monedei nationale. In zadar. Intr-o terapie-soc, luni, aproape ca a dublat dobanda de referinta.
Howard Silverblatt, analist financiar: "Piata a interpretat masura drept o miscare disperata si rubla si-a reluat declinul".
Si asta pentru ca adevaratele cauze - ieftinirea petrolului si sanctiunile internationale - au ramas neschimbate.
Elvira Nabiullina, guvernatorul Bancii Centrale a Rusiei: "Trebuie sa invatam sa ne bazam mai mult pe propriile surse de finantare si proiecte si sa substituim importurile".
Exportator major de petrol, Rusia si-a vazut veniturile micsorate drastic dupa ce pretul barilului a coborat sub 60 de dolari pe baril, cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani. Aceasta ieftinire este consecinta directa a cresterii productiei, decisa atat de Statele Unite, cat si de OPEC.
Caznele prin care trece economia rusa sunt vizibile si in magazine. Oamenii isi fac stocuri din produse de import, precum cafeaua.
Mai mult, Apple si-a suspendat miercuri vanzarile online in Rusia, intrucat preturile ar trebui revizuite necontenit.
Frustrarile populatiei incep sa prinda glas. La sfarsitul saptamanii trecute, sute de profesori, doctori si functionari public au protestat in strada.
Guvernul rus spune ca pentru a imbunatati serviciile medicale va inchide unele spitale si multi oameni, inclusiv doctori, vor ramane fara slujbe. Dar in climatul economic sumbru din Rusia, multi dintre cei de aici simt ca pur si simplu guvernul face economii si le sacrifica viitorul.
Deocamdata, Romania nu este direct afectata, dar in timp exporturile noastre catre Europa de Vest ar putea fi afectate.
Claudiu Cazacu, analist financiar: "Daca avem rubla la niveluri foarte coborate pentru cateva luni de zile, rusii au mai putini bani pentru a achizitiona produse din Germania, ceea ce insemna ca cererea Germaniei la randul sau pentru produse pe care le-ar putea exporta Romania este mai restransa."