Carburanţii s-ar putea scumpi de la 1 septembrie, în ciuda asigurărilor date de guvernanţi
Creșterea accizei la motorină și benzină de luna viitoare încinge spiritele la nivel înalt.
Coaliția la guvernare spune că atunci când accizele au fost reduse, la 1 ianuarie, carburanții nu s-au ieftinit. În consecință majorarea lor nu ar trebui să îi scumpească.
Călin Popescu Tăriceanu: "Accizele au fost reduse, euro-acciza a fost eliminată, din păcate ceea ce așteptăm să se întâmple și anume o reducere a prețului carburanților la consumator, la pompă cum se spune, nu s-a întâmplat."
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Președintele celei mai mari companii petroliere din România spune însă că reducerea accizei s-a dus în întregime în buzunarul clienților. Mariana Gheorghe, președinte PETROM: "1 ianuarie 2017 Guvernul a decis eliminarea celor 7 eurocenți din accize și într-adevăr se vede de la 5,28 a scăzut la 4,78 în prima zi...”.
Nu poate însă preciză ce se va întâmplă după creșterea accizei. "Nu comentăm asupra declarațiilor politice"
Premierul a declarat că nu crede că petroliștii vor mari prețurile, pentru că "perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis". Și a menționat posibilitatea creșterii redevențelor petroliere.
Compania ȘOCAR afirmă că astfel de modificări pot avea un efect direct asupra prețurilor de vânzare, compania MOL spune că încă nu are un punct de vedere oficial, iar cei de la Rompetrol nu au putut fi contactați.
Consultanții fiscali spun însă că din 4 lei și 60 de bani, cât costă un litru de motorină, jumătate sunt taxe către stat și doar 2 lei și 35 de bani motorină însșine.
Gabriel Biriș, consultant fiscal: "2,35 reprezintă remunerația muncii și a investiției celor care scot petrolul, îl transporta la rafinărie, îl procesează în rafinărie, duc motorin la la pompă și acoperă și profitul. Restul de 2,25 lei îi ia de la bun început statul. Dacă își închipuie cineva că 45 de bani va fi suportat de vânzătorul de motorină... eu cred că n-are nici o legătură cu viață economică cine a gândit așa ceva."
Transportatorii spun că mărirea accizei cu 45 de bani duce la scumpirea transporturilor cu 10% şi implicit a tuturor produselor serviciilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, scumpiri, motorină, premier, cod fiscal, carburanti, benzina, accize, pompa, petrom,
Dată publicare:
11-08-2017 07:11