"Carausul de bani", schema prin care au fost pacaliti sute de romani. Cazul tanarului care s-a "angajat" pe 6.000 lei/luna

Ultima actualizare: 01-12-2016 06:53

Sunteti in cautarea unui loc de munca? Fiti foarte atenti la ofertele mult prea tentante, daca nu vreti sa dati "lovitura" intr-un dosar DIICOT

Romanii sunt victimele perferate ale infractorilor cibernetici care cauta carausi de bani. Au patit-o deja sute de persoane care au acum probleme cu autoritatile.

Victima: "Cautand un job nou am vazut anuntul respectiv, am aplicat, a existat un schimb de mailuri totul parea serios si promitator."

Romanul nu a stiut ca a fost racolat de o grupare infractionala. Tanarul spune ca a crezut ca a aplicat pentru un post de manager de coordonare si transport, cu un salariu de 6000 de lei. A verificat firma care aparent exista. O data cu primirea contractului de munca i s-a spus ca este supus unui test de incredere si a fost invitat sa transfere o suma de bani.

Victima: ''In cont mi s-au virat 3406.1 euro si plata mai departe s-a facut in Bitcoin. Au fost transferate 15 unitati.''

Din acel moment, firma a disparut iar tanarul nu si-a primit leafa. In schimb, a fost citat la DIICOT unde a fost anuntat ca a fost caraus de bani intr-o frauda electronica de proportii.

Aceasta meserie a aparut dupa ce infractorii care reuseau sa insele sute de persoane pe internet, strangeau sume mari de bani pe care trebuiau sa le faca sa dispara fara urme. Ori, un partener de infractiune era usor de gasit de anchetatori. Asa, carausii nu cunosteau reteaua si nici miza, ci doar erau tentati de un comision , in urna unui transfer aparent banal"

Practic, infractorii fura bani dintr-un cont si transfera suma respectiva in contul carusului. Acesta trebuie sa transforme totul in moneda electronica explicatia fiind ca Bitcoin-ul este foarte greu de urmarit.

Este formula folosita atat de infractorii cibenetici cat si de cei cu gulere albe, potrivit anchetatorilor.

Procuror: Se folosesc si in evaziunea fiscala. Sunt acele sisteme de tip carusel, sunt luati oameni fara adapost sau saraci, se fac firme pe numele lor si semneaza hartii in bani.

580 de carausi de bani au fost depistati, dintre care 23 de romani, la ultima cooperare europeana in domeniu, la care a participat si tara noastra. Vorbim de dosare uriase, pentru ca oamenilor li s-au furat din conturi nu mai putin de 23 de milioane de euro.

Cele mai multe victime sunt din Austria si Germania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO