"Carausul de bani", schema prin care au fost pacaliti sute de romani. Cazul tanarului care s-a "angajat" pe 6.000 lei/luna

Ultimul update: Joi 01 Decembrie 2016 06:53
Data publicarii: Luni 28 Noiembrie 2016 19:27
Categorie: Financiar

Sunteti in cautarea unui loc de munca? Fiti foarte atenti la ofertele mult prea tentante, daca nu vreti sa dati "lovitura" intr-un dosar DIICOT

Romanii sunt victimele perferate ale infractorilor cibernetici care cauta carausi de bani. Au patit-o deja sute de persoane care au acum probleme cu autoritatile.

Victima: "Cautand un job nou am vazut anuntul respectiv, am aplicat, a existat un schimb de mailuri totul parea serios si promitator."

Romanul nu a stiut ca a fost racolat de o grupare infractionala. Tanarul spune ca a crezut ca a aplicat pentru un post de manager de coordonare si transport, cu un salariu de 6000 de lei. A verificat firma care aparent exista. O data cu primirea contractului de munca i s-a spus ca este supus unui test de incredere si a fost invitat sa transfere o suma de bani.

Victima: ''In cont mi s-au virat 3406.1 euro si plata mai departe s-a facut in Bitcoin. Au fost transferate 15 unitati.''

Din acel moment, firma a disparut iar tanarul nu si-a primit leafa. In schimb, a fost citat la DIICOT unde a fost anuntat ca a fost caraus de bani intr-o frauda electronica de proportii.

Aceasta meserie a aparut dupa ce infractorii care reuseau sa insele sute de persoane pe internet, strangeau sume mari de bani pe care trebuiau sa le faca sa dispara fara urme. Ori, un partener de infractiune era usor de gasit de anchetatori. Asa, carausii nu cunosteau reteaua si nici miza, ci doar erau tentati de un comision , in urna unui transfer aparent banal"

Practic, infractorii fura bani dintr-un cont si transfera suma respectiva in contul carusului. Acesta trebuie sa transforme totul in moneda electronica explicatia fiind ca Bitcoin-ul este foarte greu de urmarit.

Este formula folosita atat de infractorii cibenetici cat si de cei cu gulere albe, potrivit anchetatorilor.

Procuror: Se folosesc si in evaziunea fiscala. Sunt acele sisteme de tip carusel, sunt luati oameni fara adapost sau saraci, se fac firme pe numele lor si semneaza hartii in bani.

580 de carausi de bani au fost depistati, dintre care 23 de romani, la ultima cooperare europeana in domeniu, la care a participat si tara noastra. Vorbim de dosare uriase, pentru ca oamenilor li s-au furat din conturi nu mai putin de 23 de milioane de euro.

Cele mai multe victime sunt din Austria si Germania.

Procurorii DIICOT au preluat cazul de la Bistrita unde hackerii au reusit sa fure 40 de milioane de euro de la o companie
Procurorii DIICOT au preluat cazul de la Bistrita unde hackerii au reusit sa fure 40 de milioane de euro de la o companie
VIDEO PROTVPLUS.RO
Euro
Al patrulea minim istoric pentru leu în raport cu euro, de la începutul anului. Ce curs a anunțat BNR
Programul "Roșia românească" continuă. Ajutoarele pe care le vor primi cultivatorii
Un nou tip de pensie pentru angajaţii loiali. Condițiile în care s-ar acorda
De aproape un an, România conduce în clasamentul scumpirilor din UE. Produsele mai scumpe
De pe excedent bugetar, în deficit. Semnele care prevestesc o recesiune germană
Rata anuală a inflației a scăzut în decembrie la 3,3%, sub estimarea BNR
angajari constructii
Salarii de peste 1.000 de euro pentru românii care se întorc în țară. Reacțiile acestora
Avertisment pentru Est. Risc de escaladare a tensiunilor în România, Ungaria și Polonia
Anunțul lui Eugen Teodorovici privind bugetul pentru 2019. Când ar putea să fie gata
Reacţia unui lăutar asistat social, după ce l-a verificat Fiscul. "Să se ducă la Salam"
Leul încheie săptămâna la un nou minim istoric. Cursul anunțat de BNR
Fiscul a scos la licitaţie mașini de lux confiscate de la datornici. Cât costă un Porsche