Procurorii DIICOT au preluat cazul de la Bistrita unde hackerii au reusit sa fure 40 de milioane de euro de la o companie
Suma a fost virata chiar de directorul financiar care a crezut ca a primit un ordin de la un superior din Germania. În realitate cererea s-a facut printr-un email trimis de pirati informatici.
Hackerii au dat un tun de proportii. Aproape 40 de milioane de euro s-au evaporat din conturile companiei germane, ''Leoni''.
Transferul banilor, spun procurorii a fost facut de la sediul central din Romania aflat la Bistrita. Directorul financiar a primit mai multe mailuri prin care asa zisi directori din Germania ii cereau sa trimita aceasta suma. In realitate, mailurile erau clonate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Valentin Vesa, specialist in securitate cibernetica: "Este vorba doar despre mascarea adreselor. Trimit atat de multe incat unul tot ajunge la cineva care sa aiba acea adresa, care sa fie o adresa reala. In cazul acesta, acest tip de atac se bazeaza de regula pe faptul ca eu cum am mai zis, eu nu verific daca adresa de pe care am primit chiar este una valabila daca am mai discutat cu persoana respectiva."
Jaful informatic este recunoscut chiar de conducerea companiei printr-un comunicat: "Compania Leoni AG a fost victima unei activitati frauduloase, realizate pe baza unor documente si identitati falsificate, pe canalele de comunicatie electronica. Fonduri ale companiei au fost transferate in conturi din strainatate."
Angajatii firmei spun ca era o obisnuinta ca platile sa se faca in urma unor mailuri de confirmare si asta pentru ca sistemul informatic intern era considerat extrem de sigur. Nimeni nu s-a gandit ca in spatele calculatorului nu se afla manageri ci hackeri care aveau sa fure banii.
Anchetatorii spun ca este posibil ca banii sa fi ajuns intr-un cont din Cehia.
Departamentul juridic al companiei a depus si o plangere penala pentru frauda de 37 de milioane. Cum prejuduciul este urias, cazul a fost preluat de DIICOT. Procurorii au inceput o ancheta pentru constituirea de grup infractional, inselaciune si fals in inscrisuri private.
Anchetatorii iau in calcul si varianta unei scugeri de informatii din interiorul companiei, cel mai probabil in urmatoarele zile mai multi angajati din departamentul financiar si nu numai vor fi audiati. in plus manageri din Germania au ajuns deja in romania aici la sediul firmei unde deja s a declansat o ancheta interna.
Pe de alta parte reprezentantii companiei anunta ca cele intamplate nu au afectat linia de productie, infrastructura IT sau securitatea datelor si nici valoarea actiunilor la bursa nu a scazut.
Firma produce cablaje pentru masini de lux si este pe primul loc la nivel european. In Bistrita functioneaza de 14 ani si are in prezent peste 6000 de angajati. Numai anul trecut a declarat o cifra de afaceri de peste 1,2 miliarde de lei. In toata tara sunt alte patru filiale.