Romania are cea mai mare crestere economica din UE, dar asta nu e neaparat un lucru bun. Marea problema semnalata de analisti

Ultima actualizare: 15-08-2016 07:12

Romania a inregistrat in trimestrul al doilea cea mai mare crestere economica din toata Uniunea Europena. Aceasta este insa jumatatea plina a paharului, avertizeaza analistii, dar si Banca Centrala.

Cresterea este bazata pe consum si ii ajuta mai mult pe cei de la care importam decat pe noi. Cresterea economica a ajuns in ultimul an de la 3,6 la 5,9 la suta. Astfel, Romania este fruntasa in Uniunea Europeana. Urmeaza la mare distanta Slovacia, Spania, Suedia si Polonia.

Dragos Cabat, analist financiar: "In principiu nu este o crestere sustenabila, ea se bazeaza foarte mult pe consum, sigur vin din urma cresterile salariale, se asteapta cresteri salariale noi si a revenit apetitul pentru a cumpara."

Problema este ca ce cumparam provine tot mai mult din ale tari.

Ionut Dumitru, presedinte Consiliul Fiscal: "Putem discuta probabil deja de o supraincalzire a economiei in conditiile in care vedem deja o deteriorare a balantei comerciale. Importurile cresc foarte rapid, rata de crestere a importurilor este dubla fata de cea a exporturilor, iar balanta comerciala s-a deteriorat cu 40 la suta fata de anul trecut."

De altfel si Banca Nationala a dat de inteles ca economia isi ia prea mult avant pe baza importurilor.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Daca mai stimulam cerererea inclusiv prin reducere de dobanda sau prin alte metode de stimulare a cererii nu vom crea locuri de munca decat in strainatate, nu vom stimula economia interna pentru ca este oricum supraturata."

Asa ca analistii nu s-ar mira sa vedem chiar o inversare a tendintei actuale de reducere a dobanzilor.

Ionut Dumitru: "Dobanda ROBOR de care se leaga costul creditului, probabil ca e posibil sa vedem primul semnal pe care politica monetara sa il dea in sensul cresterii dobanzilor interbancare, poate chiar pe finalul anului acesta."

O crestere economica de sase la suta nu poate dura, cred analistii.

Dragos Cabat: "O crestere de peste cinci la suta, sase la suta, este mult prea mult pentru economia romaneasca in acest moment si daca cresti prea repede, dupa aceea vei scadea, asa sunt ciclurile economice."


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO