Cand ar putea fi inregistrata prima "dare in plata" din Romania. Pasii care trebuie urmati de romanii sufocati de rate
Legea darii in plata a fost publicata in Monitorul Oficial. Ea le permite celor care au credite ipotecare mai mici de 250.000 de euro sa dea bancii casa pusa gaj, pentru a scapa de toate datoriile.
In forma actuala legea este "in regula" spune Klaus Iohannis, dupa ce in prima instanta a retrimis-o in Parlament. Au trecut 344 de zile din momentul in care darea in plata a fost inregistrata pentru prima oara in parlament, pana cand a fost publicata in monitorul oficial. In tot acest timp legea a fost contestata de BNR, FMI, Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si chiar retrimisa in parlament de Klaus Iohannis.
Legea a fost publicata joi in Monitorul Oficial si va intra efectiv in vigoare in 15 zile, adica vineri, 13 mai. Darea in plata se aplica imprumuturilor care, la momentul acordarii, erau mai mici de 250.000 de euro, cu exceptia creditelor luate prin programul "Prima Casa", care sunt excluse din lege. In rest, vorbim de credite acordate de banci si IFN-uri, dar si de cele pe care bancile le-au instrainat intre timp altor entitati ca sa-si curete bilanturile. Legea se aplica inclusiv clientilor aflati in procedura de executare silita.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daniel Zamfir - initiatorul legii: “Ma bucur foarte tare ca am reusit sa dam dreptul romanilor care sunt sufocati azi de rate la banci sa decida ei insasi cum vor sa-si traiasca viata de acum incolo. daca vor o viata fara sa fie sclavii ratelor la banca, e dreptul lor si e viata lor.”
De exemplu un client care si-a luat o locuinta in 2008, in plin boom imobiliar, o poate da inapoi bancii si ii vor fi sterse toate datoriile. Chiar daca, intre timp, valoarea apartamentului a scazut si nu acopera ce a mai ramas din credit. Multi clienti spera ca aceasta lege ii va ajuta sa negocieze rate mai mici cu bancile.
Catalin Voievozeanu - fondatorul unui grup de clienti nemultumiti: “Vor incerca sa negocieze cu banca sub o forma sau alta conditii mai bune. Vrem o impartire echitabile a acestor poveri si marjele bancilor si dobanzile sa ajunga la aceasi categorie, asa cum sunt in Uniunea Europeana.”
Dupa 13 mai, cine doreste sa apeleze la darea in plata trebuie sa notifice in scris banca prin intermediul unui notar, avocat sau executor judecatoresc. Aceste costuri sunt acoperite de datornici. Transferul de proprietate si stergerea datoriei se fac in fata unui notar la cel putin 30 de zile de la data notificari. Teoretic, prima "dare in plata" din Romania ar putea fi inregistrata cel mai devreme pe 13 iunie. Chiar daca este invigoare, legea poate fi contestata la Curtea Constitutionala.
Bogdan Preda - patronatul bancilor: “Eu cred ca vor fi banci care vor face acest lucru. Ma asteptam sa fie de dorit, inclusiv din partea presedentiei o verificare cu Curtea Constitutionala, iata ca nu a fost de dorit.”
Gheorghe Piperea – avocat: “Ede asteptat ca cei din banci sa incerce niste contestatii dar acest lucru va fi in defavoarea lor. Daca s-ar intampla acest lucru lumea va fi si mai inversunata pe banci si sa trezeasca cu zeci de mii cereri de dare in plata.”
Legea darii in plata se aplica atat contractelor in derulare, cat si celor care vor fi incheiate de acum inainte.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, banci, monitorul oficial, darea in plata, legea darii in plata,
Dată publicare:
28-04-2016 18:36