O situatie cat un banc la sediul Fiscului din Bistrita. Ce se intampla daca vrei sa-ti cumperi ceva de la bufetul institutiei

23-03-2015 18:42


In vreme ce statul nu mai stie ce sa impoziteze ca sa adune bani, la Bistrita evaziunea se petrece chiar sub nasul celor de la Directia de Finante Publice.

In bufetul de la subsolul institutiei nu este eliberat mereu bon fiscal, iar clientii primesc restul nu din casa de marcat, ci din buzunarul patronului.

La bufetul aflat la subsolul Directiei de Finante Publice Bistrita vin nu doar angajatii fiscului, ci si clienti din tot orasul. Putini vad insa bonul fiscal. Casa de marcat se afla intr-o pozitie usor nefireasca, deasupra barului, iar patronul sustine ca pana se duce sa ia bonul, multi pleaca. Oamenii primesc restul direct din buzunarul sau.

Imaginile filmate cu camera ascunsa au fost prezentate directorului Directiei de Finante Publice din Bistrita care, culmea, este si el unul dintre clienti. Insa, spune el, nu este treaba lui sa verifice modul in care bufetul isi desfasoara activitatea din punct de vedere fiscal. Institutia pe care o conduce a inchirit spatiul in 2010, printr-o licitatie publica, unei firme private.

"Eu pot sesiza colegii de la Directia Antifrauda Oradea, care pot sa faca un control. Noi nu mergem sa pazim ce fac ei acolo. Nici nu e atributia noastra, e a colegilor de la Directia Antifrauda", a spus Cristian Parasca, Directorul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Bistrita Nasaud.

"Am primit o sesizare in legatura cu aceasta situatie si pot sa confirm faptul ca o sa verificam la fata locului si vom lua toate masurile prevazute de lege", a spus si Alexandru Cristea, purtator de cuvant Directia Generala Antifrauda.

Patronul bufetului are insa alta versiune: clientii sunt mult prea grabiti si nu mai asteapta bonul: "Nu o sa mai las pe nimeni sa plece fara sa isi ia bonul in manuta, sa vad eu. Am dat bonul, dar nu vrea sa il ia. E vina clientului ca vrea sa manance in doua minute, nu are rabdare si vrea sa plece. Nu consider ca fac evaziune, ca dau bonul, dar lumea nu il vrea. Vina e a mea ca trebuia sa trag de client sa ia bonul".

Legea este foarte clara: "Neinmanarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal constituie contraventie".

VIDEO PROTVPLUS.RO