Buticurile, o specie pe cale de disparitie. Regiunile in care micile magazine ar putea supravietui in urmatorii ani
In ultimii 2 ani, in Romania s-au inchis 10.000 de mici magazine si buticuri de cartier, iar foarte multi oameni au ramas fara serviciu.
Este rezultatul concurentei lanturilor comerciale moderne, care se extind in special in zonele mai dezvoltate, unde si clientii au mai multi bani de cheltuiala. Micile magazine vor ramane insa principalul jucator la tara, acolo unde sunt sanse infime sa apara supermarketurile.
Domnul Negut este patronul unui mic magazin, in care singurii angajati sunt el si nevasta. “Clientii intra foarte, foarte rar, eu stiu, care ramane cine stie - un pachet de tigari, un suc. Se duc, eu stiu, si isi iau din supermarket tot ce are nevoie. Intr-o zi nu stiu cat o fi, chiar ma gandesc sa imi schimb profilul”, spune el, cu lacrimi in ochi.
Un studiu arata ca micile magazine supravietuiesc mai bine in zonele mai sarace ale tarii, acolo unde si veniturile oamenilor sunt mai modeste iar marile lanturi comerciale sunt mai putin prezente. La nivel national, cifrele arata ca in doar doi ani numarul micilor comercianti a scazut cu peste 12 la suta.
Este adevarat, cumparatorii nu au parasit cu totul magazinele de cartier. Au inca succes cei care vand doar fructe si legume sau paine proaspata. Un batran explica si ce defect au: “E mai piperat"
In prezent marile lanturi comericale si micile magazine au o pondere egala, dar, spune Marius Caluian, director general Vektor Marktforschung Romania, "trendul este de scadere a importantei comertului traditional, credem ca undeva in 5 ani va ajunge la 40 la suta."
Marile retele comerciale se extind in special in zonele dezvoltate si cu salarii mari. In Bucuresti si Ilfov gasim sunt aproape 600 de magazine moderne, adica peste o treime din total. In schimb, 3 judete nu au mai mult de 10 magazine moderne.
Sursa: Pro TV
Etichete: preturi, magazin, supermarket, cumparaturi, shopping, comerț,
Dată publicare:
22-05-2016 17:44