Romania, poarta de intrare a Chinei in Europa.Concluzia premierului dupa vizita de 5 zile la Beijing
In urma discutiilor de luni, chinezii s-au aratat interesati sa investeasca sute de milioane de euro in cinci mari proiecte de infrastructura de la noi.
In plus, cat de curand vom avea o cursa aeriana Bucuresti-Beijing, dar si o banca de-a chinezilor in Capitala.
Vinul romanesc merge cu rata chinezeasca. Asa au gandit producatorii nostri de vinuri, prezenti la Beijing impreuna cu premierul Emil Boc, care i-au curtat pe chinezi.
La randul lor, sefii de la ASE vor sa puna la cale un schimb de studenti.
"Romania poate fi partenerul Chinei in Europa, o poarta de intrare in Europa prin potential. Romania are capacitatea de a produce pentru 80 de milioane de oameni", a declarat Emil Boc.
In schimbul accesului mult ravnit in Europa, chinezii se ofera sa arunce miliarde de euro in infrastructura romaneasca. Vor sa construiasca reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, centura Bucurestiului, canalul Dunare-Bucuresti, hidrocentrala de la Tarnita si canalul de irigatii Siret-Baragan.
Chinezii i-au primit cu zambetul pe buze si covorul rosu intins pe oficialii romani. Si asta pentru ca au interes direct in Romania, pe care Guvernul pare dispus sa-l onoreze.
Primi pasi au fost facuti deja. Romania vrea o cursa aeriana directa Bucuresti-Beijing. Asa ca sa nu va mirati daca in curand veti vedea mii de vizitatori chinezi, mai ales ca partidul si-a dat binecuvantarea, iar Romania va acorda o viza de cinci zile oricarui cetatean chinez care a primit deja o viza in alta tara a Uniunii Europene.
In prezent, valoarea investitiilor chinezesti in Romania este modesta: cu doar 300 de miliioane de euro, Beijing-ul e pe locul 16, cu investitii de 20 de ori mai mici ca olandezii, francezii sau austriecii.
Anual, Romania importa bunuri in valoare de peste 2,5 miliarde de euro din China, dar reusim sa exportam de aproape zece ori mai putin.
Premierul a stat cinci zile in China. Doua la Shenzen, unde a participat la inaugurarea universiadei si trei la Beijing. In prima parte a vizitei a stat mai mult in hotel si s-a uitat la BBC si CNN, deoarece serviciul chinez de securitate nu l-a lasat sa iasa la plimbare.
In a doua parte a fost la cumparaturi intr-un mall si a luat cina intr-un restaurant cu specific chinezesc, unde a gustat rata peking.