Bursele europene scapa de colaps si ajung din nou pe verde. Indicii au crescut vineri chiar si cu 4%
E drept, investitorii n-au mai avut voie sa vanda actiuni "in lipsa". Pe de alta parte, guvernul Berlusconi a adoptat un nou plan draconic de austeritate, sperand ca va pune capat atacurilor speculative impotriva Italiei.
Doi factori, de o parte si de alta a Atlanticului, au insufletit vineri bursele.
America a publicat cifre bune in privinta economiei, iar in Europa: Franta, Italia, Spania si Belgia au interzis, pentru 15 zile, tranzactiile speculative asa-numite "vanzari in lipsa".
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Sa incercam sa aflam despre ce e vorba inchipuindu-ne ca in locul unei actiuni tranzactionata la bursa avem un mar.
Sursa demonstratiei: BBC
"Salut, Steven. Pot sa imprumut de la tine marul? Nu sa-l cumpar, doar sa-l impumut. La sfarsit o sa primesti si tu un mic onorariu".
"Pun marul la vanzare pe piata bursiera. Pretul este de 10 lire, asa ca il vand si iau pe el 10 lire".
Acum urmeaza asteptare pana cand pretul actiunilor, adica al marului nostru, incepe sa scada. Criticii "vanzarilor in lipsa" spun ca acesta este momentul cand zvonurile negative incep sa se raspandeasca in pietele financiare.
"Pretul a scazut. Revin pe piata cand a pierdut deja 50% din valoare. Cumpar marul inapoi, dar acum platesc doar 5 lire. Poti sa-ti iei marul inapoi, ai fost amabil ca mi l-ai imprumutat".
Parisul cauta sa-i dea in judecata pe cei care au raspandit zvonurile despre o presupusa fragilitate a sistemului bancar francez. Bursele s-au cutremurat. Si chiar daca zvonurile au fost dezmintite, actiunile Bancii Societe Generale au scazut ametitor.
Pe de alta parte, din Europa au inceput sa apara semnalele pozitive pentru piete. Italia a adoptat un nou plan anticriza, cu economii draconice: 45 de miliarde de euro in doi ani, care se adauga celor 48 de miliarde deja taiate de la cheltuielile publice pentru urmatorii trei ani.
In plus, tripleta creditorilor, adica Banca Centrala Europeana, UE si FMI, s-a aratat increzatoare in progresele Portugaliei.
"Noul guvern nu doar ca a aprobat programul, dar a subliniat ca intentioneaza sa puna in practica, in avans, noi masuri", a declarat Paul Thomsen, seful misiunii FMI in Portugalia.
"Vorbesc despre cresterea TVA la electricitate si gaze naturale. Anticiparea acestei masuri ne va aduce un plus de 6 milioane de euro in 2011", a spus Vitor Gaspar, ministrul portughez al Finantelor.
Nu inseamna insa ca peste tot curge lapte si miere. Franta a anuntat o "crestere zero" in trimestrul doi. Asta inseamna noi dubii in privinta capacitatii acestei tari de a-si reduce deficitele pentru a-si conserva faimosul rating "triplu A".