Cei mai buni analisti din lume, reuniti la Davos. Expertii avertizeaza ca se apropie o noua prabusire economica

Ultimul update: Duminica 24 Ianuarie 2016 07:15
Data publicarii: Joi 21 Ianuarie 2016 07:52
Categorie: Financiar

Forumul economic de la Davos a debutat cu vesti proaste. Din Asia, trecand prin Europa si Statele Unite, bursele au fost ieri in degringolada.

Investitorii si-au manifestat pe aceasta cale temerile legate de ieftinirea petrolului, dar si de economia chineza, factori ce ar putea cauza adevarate probleme la nivel mondial.

Sunt tot mai multi expertii care avertizeaza ca urmeaza o criza economica asemanatoare celei din 2008 care va fi antrenata nu de sectorul imobiliar, ci de petrol.

Bursele asiatice au inregistrat pierderi insemnate in ultimele 48 de ore. Trendul s-a mentinut si in Europa, unde principalii indici au atins minimul ultimelor 15 luni. 52 de miliarde de dolari s-au evaporat intr-o singura zi doar la bursa de la Londra.

Ziua de miercuri a inceput cu pierderi insemnate la bursele asiatice. Trendul s-a mentinut, iar principalii indici bursieri din Europa au atins minimul ultimelor 15 luni. 52 de miliarde de dolari s-au evaporat intr-o singura zi doar la bursa de la Londra. Prabusirea are legatura cu pretul petrolului, sustin analistii. Barilul a ajuns sa se vanda cu mai putin de 27 de dolari, un nivel fara precedent in ultimii 13 ani.

Richard Quest, despre economia globala, inainte de intalnirea liderilor la Davos. "Daca ei dau gres, o sa bajbaim in viscol"

Scott Shellady, analist: "Problema nu este neaparat pretul redus al petrolului, ci faptul ca el va ramane de actualitate mai mult decat toata lumea a crezut."

Situatia nu se va schimba curand, cred specialistii.

Michael Spencer, analist: "Lucrurile vor ramane la fel o luna, doua, trei. Vom avea in continuare pierderi."

Iranul a devenit un furnizor important pe piata petrolului, asa ca asistam la o perioada in care oferta depaseste cu mult cererea.

Bob Dudley, CEO British Petroleum: "Cred ca de la mijlocul anilor '80 nu am mai vazut asa ceva. Piata este pur si simplu inundata"

O alta problema este China - a doua economie mondiala, care "inghite" jumatate din cantitatea de materii prime industriale, la nivel global.

Fang Xinghai, oficial chinez, analist: "Lumea trebuie sa se obisnuiasca cu volatilitatea provocata de piata chineza. China este in mijlocul unei tranzitii de la o economie bazata pe investitii si export la una bazata pe consum intern. La final, aceasta tranzitie va face bine lumii, insa tranzitia este dificila."

Incetinirea ritmului de crestere inseamna , automat, o cerere mai mica si preturi in scadere la petrol, aluminiu si cupru. Primele efecte se resimt in tarile exportatoare, ca Brazilia si Rusia. Dar si in Australia- pentru ca o treime din exporturile continentului merg in China. Din Europa, Germania este cea mai vulnerabila, din cauza numarului mare de utilaje si motoare pe care le vinde Chinei. Cu toate acestea, cel mai bogat om din China, posesorul unei averi de aproape 33 de miliarde de dolari, pare linistit.

Wang Jian, sef Dalian Wanda Group: "Nu imi fac griji absolut deloc. Sunt greutati in sectorul investitiilor si exportului, poate o sa avem o crestere zero sau negativa, dar industria serviciilor este la mare cautare."

Mai pesimisti decat el, expertii cred ca situatia va fi de durata.

Michael Spencer, analist: "Lucrurile vor ramane la fel o luna, doua, trei. Vom avea in continuare pierderi."

Alti analisti au scenarii si mai rele. Va urma o criza mai grava decat cea din 2007-2008, avertizeaza William White, de la Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, intr-un interviu pentru The Telegraph.
"Ne-am epuizat instrumentele macroeconomice pentru a lupta cu crizele. In ultimii 8 ani, datoriile s-au tot acumulat, iar in anumite parti ale lumii au ajuns la niveluri ingrijoratoare, care ar putea angrena daune mari".

Pretul petrolului, economia chineza, migratia, terorismul, toate se regasesc pe agenda corporatistilor si liderilor politici reuniti de miercuri la Davos.

Richard Quest, corespondent CNN: "Iar de parca toate acestea nu sunt de ajuns, organizatorii vor ca participantii sa discute si despre felul in care robotii si economia digitala, ceea ce ei numesc cea de-a patra revolutie industriala, va afecta viata noastra a tuturor. Destule ca sa ii tina ocupati pana la cina."

Tensiune si neliniste la Davos. Lunga lista de probleme cu care se lupta liderii lumii

Tensiune si neliniste la Davos. Lunga lista de probleme cu care se lupta liderii lumii

eugen orlando teodorovici

Ordonanța de Urgență privind Declarația Unică a fost publicată în Monitorul Oficial

Trump a declanșat războiul comercial mondial. China, prima afectată. Bursele se prăbușesc

Premieră după Revoluție. Statul răscumpără un gigant industrial vândut străinilor

Câștigul salarial orar din România, printre cele mai mici din UE. Doar bulgarii primesc mai puțin

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,05%

Cum arată un vagon al unui tren modern din România: ”Parcă eram în altă țară”

masini leasing

Lege pentru cei care nu mai pot plăti ratele la maşinile în leasing. Cum scapă de datorii

România își vinde pământul cel mai ieftin din UE. 40% din suprafaţa arabilă a țării aparține străinilor

Premieră pe piața bancară. BNR respinge vânzarea unei bănci din România. Ce se întâmplă cu clienții

Românii trebuie să declare la Fisc veniturile obținute în străinătate anul trecut. Data limită, 15 iulie

România, pe 2 în UE la economia ”gri”. Firmele corecte, amenințate de cele care fac evaziune

Scandalul Cambridge Analytica. Facebook a pierdut 25 de miliarde de dolari la bursă